Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba druhé části obchvatu Opočna zatím vyšla na 197 milionů. Hotovo má být letos

První auta by po západní části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku mohla začít jezdit v druhé polovině letošního roku. Výstavba silnice o délce 1,5 kilometru, která začala v květnu 2022, dosud vyšla na 197 milionů korun z celkových 232 milionů korun, ceny jsou včetně DPH. Investorem je Královéhradecký kraj, akce je financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

"Stavební práce probíhají bez větších komplikací, což zapříčinilo zkrácení harmonogramu oproti předpokladu," řekl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Obchvat staví sdružení firem M-Silnice a Eurovia CS. Původní termín zprovoznění nové silnice byl počátek roku 2025.

Jde o druhou část obchvatu města a zároveň o přeložku silnice II/298, jedné z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor. Nová silnice propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové. Investice souvisí s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Po dokončení přeložky bude obchvat Opočna hotový.

"Aktuálně je dokončen násyp a opěrná zeď," uvedl Bulíček. Až to klimatické podmínky dovolí, stavbaři nanesou asfaltové vrstvy budoucí komunikace a novou část obchvatu napojí na okružní křižovatku.

Nově postavený most má také odvodnění, římsy a zábradlí, jsou hotové práce pod mostem spočívající v odláždění mostních křídel a opěr včetně přístupových schodišť. "Je hotová celoplošná izolace mostu, položená podkladní asfaltobetonová vrstva. Po dokončení všech vrstev asfaltového souvrství dojde k osazení dilatačních závěrů," sdělil Bulíček.

Severní, již hotová část obchvatu zhruba za 150 milionů korun z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou, druhá, budovaná část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici.

Investice do dopravní infrastruktury jsou jednou z priorit vedení Královéhradeckého kraje, který spravuje zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. V posledních osmi letech činí průměrná roční investice do oprav krajských silnic 1,2 miliardy korun. Náklady financuje kraj z více zdrojů. Kraj plánuje pro letošní rok dát do obnovy krajských silnic včetně mostů zhruba dvě miliardy korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba druhé části obchvatu Opočna zatím vyšla na 197 milionů. Hotovo má být letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.