Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Královéhradecký kraj dá na podporu sdílených kol čtyři miliony korun

Královéhradecký kraj má nový dotační program na podporu udržitelné mobility formou služby sdílených kol. Jeho prostřednictvím plánuje rozdělení čtyř milionů korun. Možnost zažádat až o 70procentní dotaci má každá obec v kraji včetně statutárního města Hradec Králové. Maximální výše podpory je 500.000 korun. O dotaci mohou obce žádat od 29. února do 13. března.

"Klíčové jsou podmínky, aby použití kol bylo prvních 15 minut zdarma a služba byla alespoň šest měsíců v roce. Cílem výzvy je motivovat obce, aby zavedly nebo pokračovaly se službou sdílených kol a tím nabídly alternativu k individuální automobilové dopravě," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Rozvoj udržitelné dopravy je součástí Strategii rozvoje Královéhradeckého kraje a také Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti cyklistické dopravy do roku 2035.

"Sdílená kola jsou stále populárnější volbou pro přepravu na krátké vzdálenosti. Poskytování prvních 15 minut zdarma slouží jako podpora pro ty, kteří využívají tuto formu dopravy při cestě do práce nebo ve spojení s vlakovou či autobusovou dopravou," uvedl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta (Piráti).

Službu sdílených kol podporují v Královéhradeckém kraji města Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí a Hořice a letos na jaře se přidá i Trutnov. Podle hejtmanství se kraj stává jedničkou v počtu měst, která tuto službu nabízejí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Hořice

Štítky ČR, správa, doprava, cyklistika, obce, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj dá na podporu sdílených kol čtyři miliony korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.