Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ročně se ztratí více než tisícovka dětí. Co dělat, když se dítě dostane z dohledu rodičů?

Podle policejních statistik se v celé České republice za rok 2023 ztratilo celkem 1 394 dětí. Dříve než policie, tuto situaci řeší samotní rodiče. Pro ně ztráta dítěte začíná ve chvíli, kdy přestanou mít přehled o tom, kde se dítě nachází. Ve chvíli, kdy jim zmizí z očí. Co v takovém případě dělat? Jak se zachovat?

Poslední podobný případ řešila policie v Hradci Králové před pár dny. Šlo o holčičku, která na cestě domů ze školy zkusila využít jinou cestu než běžně. „Chtěla bych moc poděkovat za excelentní práci, jednání a přístup při hledání mé dcery, která zapomněla telefon doma a odpoledne po vyučování zvolila jinou trasu a místo setrvání, než jsem předpokládala,“ uvedla matka v dopisu, který zaslala na policii po šťastném vypátrání dcery.  

Jak se zachovat, když o svém dítěti nevíte 

Pro rodiče jde o psychicky náročný moment, který je umocněn stresem a strachem o své dítě. Je tak velice těžké racionálně uvažovat a postupovat systematicky. „Ačkoliv je to nesmírně těžké, zkuste nepanikařit. A pamatujte na to, že čím mladší dítě pohřešujete, tím dříve by měla být zkontaktována policie,“ uvádí na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

Policii je třeba předat základní informace o tom, co vaše dítě dělalo, kde a s kým bylo v době zmizení. Kromě toho by měl rodič poskytnout policii informace o tom, jaké oblečení má dítě na sobě. Policii také pomůže, pokud ji ukážete fotku dítěte. Ať už v papírové formě v peněžence nebo vyfocenou například v telefonu.  

Do pátrání se může zapojit i samotný rodič. Nejprve by měl ověřit, zda se dítě nenachází u některého z příbuzných. Následně lze navštívit oblíbená místa dítěte. Může jít o parky, zábavní centra nebo kamarády.  

„V případě pohřešování dítěte se nesnažte stále dokola potomka dovolat. Je zapotřebí šetřit baterii mobilního telefonu, jehož signál mohou policisté využít při pátrání, dokud se nevybije,“ uvádí mluvčí.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky policie, Česko, Hradec Králové, dítě, pátrání, ztráta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně se ztratí více než tisícovka dětí. Co dělat, když se dítě dostane z dohledu rodičů?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.