Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ze Studniční hory v Krkonoších se uvolnila lavina, nikomu se nic nestalo

Z hrany Studniční hory v Krkonoších se v období od 10. do 16. února zřejmě samovolně uvolnila lavina, která sjela do nepřístupné části Obřího dolu do oblasti Májového žlabu. Nikomu se nic nestalo. Příčinou byly nezvykle vysoké teploty, které na horách panují, a předcházející dešťové srážky, uvedli dnes na webu meteorologové.

Podle Spusty jde v této zimní sezoně v Krkonoších o první takzvanou základovou lavinu, kdy se uvolní celá vrstva sněhu až na podloží.

"Odhadem je délka laviny 380 až 400 metrů, šířka v místě odtrhu může být do 20 metrů. Sleduji to na fotografiích, na místo jsem se ještě nedostal, v nejbližších dnech tak učiním. Zatím jde o velmi předběžné informace o této lavině," řekl dobrovolný člen Horské služby Krkonoše Valerian Spusta, který vede evidenci krkonošských lavin.

V současné zimní sezoně podle něj spadly větší laviny v Krkonoších koncem prosince a na začátku ledna v několika nejaktivnějších lavinových lokalitách, když platil třetí stupeň lavinového nebezpečí. Například v oblasti Kotle u Špindlerova Mlýna o Vánocích sjelo zhruba šest lavin. Šlo o laviny z mokrého sněhu, nikomu se nic nestalo, všechny se podle horské služby uvolnily samovolně. Lavinovou událost horská služba v současné zimní sezoně neměla.

V Krkonoších platí první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. V české části Krkonoš platí první stupeň od 27. ledna. Na hřebenech Krkonoš je 130 až 150 centimetrů sněhu.

"Teploty se na hřebenech pohybují nad nulou. Sněhová pokrývka je mokrá až podmáčená. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu a pády převějí. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém terénu," uvedl ráno na webu Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Robert Procházka

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Studniční hory v Krkonoších se uvolnila lavina, nikomu se nic nestalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.