Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V hradeckém kraji připomene výročí konce války několik akcí

V Královéhradeckém kraji si sté výročí konce první světové války připomenou obce, města i organizace. Vyplývá to z informací zveřejněných na webech a od zástupců měst a obcí. První světová válka skončila 11. listopadu 1918, v ten samý den se slaví Den válečných veteránů.

Ve stotisícovém Hradci Králové uctí památku padlých vojáků již v pátek 9. listopadu v 11:00 na Vojenském hřbitově Pouchov. Pietní akt bude u hrobu brigádního generála a legionáře Františka Kryštofa, který prošel útrapami obou válek.

Výročí konce války si 9. listopadu v 11:00 připomenou také v Jičíně u pomníku obětem první a druhé světové války před smuteční síní. Při pietním setkání vysadí členové Spolku pro zachování odkazu českého odboje Strom svobody a demokracie. „Je to pojaté jako tečka za pásmem připomínkových akcí v Jičíně v rámci stého výročí vzniku Československa a konce první světové války,“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Pietní shromáždění je naplánované také na neděli 11. listopadu v 11:00 u pomníku padlých vojáků u Jiráskovy chaty na Dobrošově nedaleko Náchoda. Akci pořádá náchodská radnice ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu.

V Česku byla 1. listopadu zahájena sbírka ke Dni válečných veteránů. Koupí květu vlčího máku lidé přispějí projektu Paměť národa na další pořizování nahrávek účastníků druhého a třetího odboje. V hradeckém kraji se k této akci připojila řada organizací. Třeba Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) připravila pro zájemce stylizované vlčí máky ve všech svých infocentrech a muzeích.

„Právě v Krkonoších, příhraničním regionu Sudet, je víc než dobré na historii nezapomínat. Jen živá historie k nám může mluvit a snad nám i pomoct, abychom neopakovali chyby, které vedly k tisícům lidských tragédií 20. století,“ uvedl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Svátek věnovaný veteránům se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Jeho symbolem je červený vlčí mák, tedy květina, která vyrostla jako první na polích zničených při bojích. V Česku se jako významný den slaví od roku 2001.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, válka, 1918, Královéhradecký kraj, první světová válka, Den vzpomínek, druhá světová válka, František Kryštof, mák vlčí, Jičín, Správa Krkonošského národního parku, spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji připomene výročí konce války několik akcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.