Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na východě Čech i přes oblevu lyžovaly tisíce lidí. Menší areály omezily provoz

Ve velkých horských střediscích východních Čech je na sjezdovkách i přes oblevu stále dostatek sněhu. Lyžuje se v Krkonoších i Orlických horách, kam o víkendu zavítaly tisíce lidí. Některé níže položené areály v Královéhradeckém a Pardubickém kraji kvůli oblevě provoz přerušily nebo omezily a čekají na chladnější počasí, vyplynulo z vyjádření jejich zástupců. O víkendu byly denní teploty i na horách nad nulou, v neděli pršelo.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn lyžovalo o víkendu celkem 6000 lidí. "Návštěvnicky silnější byla jednoznačně sobota, kdy se kolem oběda počasí vyjasnilo do úplného azura. Sněhu nám na sjezdovkách na sjezdovkách stále leží přes půl metru. Lyžování je dobré a v provozu zůstává většina areálu," řekla dnes mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská.

Ve východokrkonošském SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou byla v sobotu a v neděli celková návštěvnost 10.000 lidí. "Návštěvnost ve SkiResortu ovlivnilo počasí. Zatímco v sobotu bylo slunečno, v neděli od rána pršelo. I proto byla nedělní návštěvnost výrazně nižší. Za víkend na sjezdovky, běžky nebo výlet ve východních Krkonoších vyrazilo zhruba 10.000 lidí," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Sjezdovky SkiResortu zůstávají otevřené, je na nich od 40 do 120 cm sněhu. "Lyžuje se ve všech šesti areálech, kde je připraveno 42 km sjezdovek na jeden skipas," dodala Plchová.

V Orlických horách v sobotu otevře nový skiareál v Orlickém Záhoří

V Orlických horách v sobotu zahájí provoz nové lyžařské středisko. Vzniklo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku a nabídne čtyřsedačkovou lanovku o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách a...

V Orlických horách se lyžuje například v Deštném či Říčkách. Provoz dnes přerušil kvůli nepřízni počasí nový Skiareál Orlické Záhoří na Rychnovsku, který zahájil provoz teprve v sobotu. V Královéhradeckém kraji přerušil provoz také podhorský areál v Petříkovicích na Trutnovsku. V Pardubickém kraji jsou v provozu areály v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem nebo na Bukové hoře na Orlickoústecku. Areály s nižší nadmořskou výškou, například Přívrat u České Třebové nebo Dlouhoňovice na Orlickoústecku provoz přerušily.

V české části Krkonoš platil dnes první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech bylo ráno 130 až 160 cm sněhu, uvedla na webu Horská služba (HS) Krkonoše. "Po oteplení a dešti je sněhová pokrývka mokrá až podmáčená. Během dne se budou teploty pohybovat nad nulou, srážky budou dešťové. Ochlazovat se začne až v nočních hodinách. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu," uvedl dnes ráno Robert Dlouhý z HS Krkonoše.

Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. "Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," uvedl Dlouhý.

V polské části Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě a přístupové cesty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, Pardubický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na východě Čech i přes oblevu lyžovaly tisíce lidí. Menší areály omezily provoz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.