Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horní úsek lanovky na Sněžku by mohl obnovit provoz do konce února

Horní úsek lanovky na Sněžku by mohl být znovu zprovozněn do konce února. Horní úsek z Růžové hory na Sněžku je mimo provoz kvůli poruše na jednom ze dvou motorů, dolní úsek z Pece pod Sněžkou funguje. Česká poštovna na Sněžce by se mohla při dlouhodobém výpadku lanovky dostat do problémů, uvedli zástupci poštovny.

"Porouchaný motor je v opravě ve Vsetíně, oprava by měla trvat tři až čtyři měsíce. Doufáme ale, že horní úsek zprovozníme dříve. Jednáme o pronájmu motoru přímo od výrobce z Itálie. Předpokládaný termín zahájení provozu na horním úseku je do konce února," řekl vedoucí provozu lanové dráhy Jiří Špetla.

Lanovka má dva úseky, které se setkávají v mezistanici na Růžové hoře. Každý úsek má svůj motor, oba motory za normální situace fungují ve stanici na Růžové hoře. Motor dolního úseku se porouchal v pondělí 29. ledna. Technici vzhledem k tomu, že je dolní úsek častěji v provozu, na něj přemístili funkční motor z horního úseku lanovky. V úterý 30. ledna po výměně motorů se dolní úsek opět rozjel.

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Horní úsek v zimě bývá často zastaven kvůli silnému větru. "Od poruchy motoru do současnosti by nám stejně počasí neumožňovalo provoz horního úseku," řekl Špelta. Aktuální informace o provozu jsou na webu Lanové dráhy Sněžka.

Správce Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky Lukáš Polách řekl, že pokud by horní úsek stál déle, znamenalo by to pro provoz poštovny problém. V poštovně nabízejí turistům občerstvení.

"V zimě horní úsek často kvůli větru nejezdí, proto nenecháváme nic náhodě, máme naskladněno. Vyčkáváme, co bude, vydržíme měsíc dva. Pokud se nepodaří lanovku na Sněžku do té doby zprovoznit, bude to velký problém. Třeba chleba už nyní musíme vynášet na zádech. Půl trasy vyjedeme lanovkou, pak musíme po svých," řekl Lukáš Polách.

Zásobování objektů na Sněžce je možné několik měsíců v roce i po Jubilejní cestě na polské straně hory, která je ale přes zimu nesjízdná. Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou, které je stoprocentním akcionářem společnosti Lanová dráha Sněžka. Lanovka má vždy na jaře a na podzim odstávku kvůli pravidelné údržbě. Technici loni v listopadu a v první polovině prosince, kdy byla poslední odstávka, žádnou závadu na motoru neobjevili.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Současné zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Dodavatel technologie je lanovkářská firma Leitner.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto giant-mountains.info

Štítky ČR, stavby, turistika, gastro, správa, zásobování, lanovka, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní úsek lanovky na Sněžku by mohl obnovit provoz do konce února  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.