Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Východočeské skiareály nabízí sedmdesát kilometrů sjezdovek

V hlavních lyžařských střediscích v Královéhradeckém kraji je na sjezdovkách stále dost sněhu. Lyžuje se v Krkonoších i Orlických horách celkem na více než 70 kilometrech sjezdových tratí.

Východokrkonošský SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou nabízí 42 kilometrů sjezdovek v šesti areálech. "Na sjezdovkách je od 50 do 120 cm sněhu," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

V provozu je také přejezd rolbou SkiTour mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou. Běžkaři mohou vyrazit na 70 km upravených tras okolo Černé hory a Světlé hory, na tratě nad Pecí pod Sněžkou, nad Černým Dolem i ve Velké i Malé Úpě. Večerní lyžování je v pátek a v sobotu na sjezdovce Javor v Peci a Protěži v Janských Lázních na Černé hoře.

Ve Špindlerově Mlýně leží na sjezdovkách 50 až 120 cm sněhu, lyžuje se téměř na 30 km sjezdovek. "Lyžování je stále dobré," řekla dnes ČTK mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská.

Nový Skiareál Orlické Záhoří od soboty nabídne čtyřsedačkovou lanovku o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna a sjezdovku o délce 1650 metrů. Podle skiareálu půjde o nejdelší lanovku v české části Orlických hor. Skiareál Orlické Záhoří bude v provozu od 9:00 do 16:00, parkoviště pod sjezdovkou je zdarma. Budou ho moci využívat také běžkaři, které lanovka vyveze na hřebeny Orlických hor.

V Orlických horách jsou v provozu také střediska v Říčkách a Deštném a některé menší areály, například u Šerlišského Mlýnu.

Podle horské služby je na hřebenech Krkonoš 130 až 160 cm sněhu. V lavinových lokalitách platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. "Za posledních 24 hodin napadlo šest centimetrů sněhu v kombinaci se západním větrem. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích. Vlhký sníh se přeměnil v krustu. Během dne budou srážky sněhové, večer se bude oteplovat a srážky budou přecházet v déšť," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby.

Nad pásmem lesa se mohou vyskytnout laviny deskové, večer laviny z mokrého sněhu. "Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Je možnost samovolného uvolnění malých nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," dodal Dlouhý.

Horská služba v Krkonoších zrušila výstrahu před zledovatělým terénem. V minulých dnech se v oblasti Sněžky zřítilo několik turistů. Dva Poláci 30. ledna při pádu na polskou stranu zledovatělé hory zemřeli, česká turistka 6. února vyvázla bez zranění.

V Orlických horách u Šerlichu v nadmořské výšce 1027 metrů bylo ráno okolo 20 cm sněhu a tři stupně pod nulou, uvedla na webu horská služba. O víkendu teploty v kraji vystoupají až na 13 stupňů Celsia, na horách má být chladněji, ale i tak nad nulou. Bude většinou oblačno s deštěm.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horský resort Bukovka

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Východočeské skiareály nabízí sedmdesát kilometrů sjezdovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.