Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V královéhradeckém muzeu začala výstava věnovaná činnosti amatérských archeologů

Výstava věnovaná fenoménu amatérské archeologie je ode dneška k vidění v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Expozice nazvaná Co nenašli archeologové se nachází v secesní budově muzea na Eliščině nábřeží. Představuje rovněž osobnost Jana Klena, jednoho z nejvýznamnějších amatérských hledačů v regionu. Výstava potrvá do 24. března.

"Výstava je ve čtyřech historických vitrínách Muzea východních Čech, přičemž tři z nich jsou věnovány právě Janu Klenovi. V tomto ohledu muzeum spolupracovalo s kolegyní Pavlou Žďárkovou z Vlastivědného muzea v Dobrušce, jelikož činnost Klena je vázána právě na tento region," řekl jeden z organizátorů výstavy a archeolog muzea Petr Čechák

Muzeum v Dobrušce loni představilo výstavu "Dobruška před Dobruškou", jejímž tématem bylo výročí úmrtí Jana Klena, který se narodil 26. srpna 1907 a zemřel 1. srpna 1983. "Velká část této výstavy posloužila jako základ pro ony tři vitríny u nás. Je zde tak představena osobnost Jana Klena, původním povoláním knihaře," uvedl Čechák.

Další dvě vitríny připomínají Klenovu archeologickou činnost, kterou vykonával amatérsky a v jednom období svého života, kdy jej pronásledoval minulý režim, i tajně. "Poslední vitrína se zaměřuje na současnou podobu amatérského bádání. Ta souvisí s hledáním pomocí detektorů kovů, a to sice velmi silně, nikoli však výlučně. Vedle kovových artefaktů si tak návštěvník může prohlédnout i předměty z kamene, které objevili naši spolupracovníci z řad veřejnosti," řekl Čechák.

Současně s otevřením výstavy byla spuštěna mapa s příběhem zaměřená na osobnost Jana Klena, respektive na jednu z částí jeho bádání.

Klen, rodák z Dobrušky na Rychnovsku, byl povoláním knihař, od mládí se intenzivně zajímal o historii a starožitnosti. Jeho celoživotní úsilí našlo vyústění v zájmu o regionální amatérskou archeologii, zaměřenou na období pravěku. Spolupracoval s královéhradeckým Ludvíkem Domečkou, Karlem Absolonem a dalšími odborníky. Podstatná část jeho nálezů je ve Vlastivědném muzeu v Dobrušce.

Zřizovatelem Muzea východních Čech v Hradci Králové je Královéhradecký kraj. Historická budova muzea na Eliščině nábřeží od architekta Jana Kotěry je národní kulturní památkou, patří městu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, muzea, archeologie, výstava, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V královéhradeckém muzeu začala výstava věnovaná činnosti amatérských archeologů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.