Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bez maček nebo nesmeků je teď výlet na Sněžku ruská ruleta se životem, varují záchranáři

Horská služba v Peci pod Sněžkou už delší dobu varuje před zledovatělým terénem na Sněžce a vyzývá turisty, aby bez potřebné výbavy sem ani nechodili. Bohužel apel někdy nepadne na úrodnou půdu a daň za to je vysoká.

Horská služba v Peci pod Sněžkou vydala výstrahu na silně zledovatělý terén na Sněžce a v jejím okolí. Doporučuje protiskluzovou výbavu, informovala na webu. V Krkonoších platí nejnižší, tedy první stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Upozornění na ledovku a náledí platí po celých horách.

Na severní straně Sněžky se včera zřítili tři lidé, dva z nich zahynuli, informuje na svých internetových stránkách polská zpravodajská televize TVN24 s odvoláním na policii v Jelení Hoře. Turisté uklouzli na horském svahu. Na místo vyrazili záchranáři z Polska i Česka, včetně letecké záchranné služby. 

Česká horská služba doporučuje, aby lidé používaly mačky či nesmeky. "Pozor také na řetězové cestě vedoucí od Slezské boudy na vrchol Sněžky. V horní partii cesty jsou řetězy pod sněhovou pokrývkou a neplní svoji zádržnou funkci," uvedla.

Na hřebenech Krkonoš je 130 až 160 centimetrů sněhu, více ho je uloženo na závětrných svazích a ve žlabech. V Krkonoších byla dnes teplotní inverze, většinou slunečno, teploty se dostávaly nad nulu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Krkonoše

Štítky ČR, rekreace, počasí, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez maček nebo nesmeků je teď výlet na Sněžku ruská ruleta se životem, varují záchranáři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.