Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ze severního svahu Sněžky se zřítili tři lidé. Dva zahynuli

, aktualizováno 30. ledna 2024, 18:15

Na severní straně Sněžky dnes zemřeli dva lidé, kteří se zřítili ze svahu hory. Podle mluvčího české horské služby Marka Fryše zřejmě pocházeli z Polska. Mluvčí polské letecké záchranné služby televizi TVN24 řekla, že záchranáři pátrají po dalším jednom až dvou lidech.

Horská služba v Peci pod Sněžkou obdržela zprávu o neštěstí okolo 14:00 od polské turistky. "Oznámila pád několika osob ze Sněžky na polskou stranu do kotle (říčky) Lomniczky. Informaci potvrdil i záchranář HS vykonávající službu na Slezském domě. Na pomoc poraněným se ihned vydala šestičlenná skupina záchranářů z Pece pod Sněžkou a polské horské služby GOPR," uvedl mluvčí Horské služby České republiky Fryš.

Do sedla pod Sněžkou zamířily také tři vrtulníky zdravotnické záchranné služby z české strany a jeden polský. "Po několika minutách pátrání horští záchranáři nalezli dvě těla bez známek života. Dle prvních informací z místa zásahu se jednalo o polské turisty. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí," uvedl Fryš.

Mluvčí polské letecké záchranné služby Justyna Sochacká řekla, že záchranáři stále pátrají po jednom nebo dvou lidech. Nejdříve je hledali z vrtulníku, nikoho však nenašli. Pak do akce vyrazili po zemi členové polské horské služby.

 

"Dosavadní pátrání nepotvrdilo, že by se měl na místě nacházet někdo jiný," řekl v 17:15 mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. "Vrtulník se v tuto chvíli vrací na základnu do Hradce Králové," dodal.

Horská služba v Krkonoších už před několika dny upozornila, že podmínky pro turistiku jsou náročné, protože svahy jsou zledovatělé. "Již několik dní platí v Krkonoších výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Ještě v průběhu včerejšího dne se odehrála na svazích Sněžky obdobná akce, která se však obešla bez zranění," dodal Fryš.

Nehody s více oběťmi jsou v Krkonoších poměrně výjimečné. Například v červnu 2022 zahynuli v důsledku nepřízně počasí tři lidé, když na jejich auto spadl strom, jeden člověk z vozu skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Pád asi 30 metrů vysokého smrku tam pravděpodobně způsobil poryv větru. V březnu 1998 pak zemřeli dva horolezci, kteří traverzovali v Labském dole přes Assmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.

Členové české a polské horské služby si každoročně 16. ledna připomínají úmrtí členů horské služby Jana Messnera a Štefana Spusty. Oba muži zemřeli v lednu 1975 při záchraně turisty na Sněžce. Messner a Spusta se vydali na pomoc turistovi, který se při sestupu ze Sněžky pokryté ledem nešťastnou náhodou zřítil na polskou stranu hory. Jelikož nešlo o plánovanou záchrannou akci, neměli s sebou jisticí pomůcky, přesto neváhali a rozhodli se pomoci. To se záchranářům stalo osudným. Tragickou událost tehdy nepřežil ani turista.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sniezka.webcamera

Štítky Sněžka, svah, Krkonoše, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Ivo Novák, Česko, silnice, Polsko, Malá Úpa, Labský důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze severního svahu Sněžky se zřítili tři lidé. Dva zahynuli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.