Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Instruktoři hasičů sestavili pilařský batoh, v terénu bude užitečným pomocníkem

Hasiči v Královéhradeckém kraji zabodovali. Instruktoři vymysleli, vyladili ve spolupráci s Joseph-pro pilařský batoh. Cílem bylo, aby se do batohu vešly všechny potřebné technické a osobní prostředky tak, aby byli hasiči schopni neomezeně pracovat.

Jako každý prototyp měl i pilařský batoh několik verzí, které se postupně zdokonalovaly. Při vývoji spolupracovali hasičští instruktoři s firmou Joseph Pro, která se zabývá výrobou vaků mimo jiné i pro jeskyňáře a vyrábí batohy pro lezce na osobní výbavu. Nakonec sestavili tvůrci batoh přesně podle představ hasičů a reagovali na jejich připomínky, které zohledňovaly praktické hledisko. 

Výsledkem celého snažení je batoh z odolného materiálu, který je určen pro zásah v nepřístupném terénu tak, aby byli hasiči schopni fungovat v místě celý den a měli při ruce všechny potřebné prostředky. Základ batohu tvoří rám a plachtovina z odolného materiálu. Batoh tak může celý den ležet ve vlhkém, mokrém, blátivém prostředí, ale i přesto je lehce omyvatelný a bezproblémový na další údržbu.

Batom má rám z kovové slitiny. Váha s vybavením je dvacet kilo. Na jeho povrchu je z omyvatelného materiálu. Nechybí ramnní, prsní a bederní popruhy. Je tady také možnost upevnění lesnické helmy přímo na batoh za pomoci instalovaného popruhu. Batoh unese řetězovou motorovou pilu, náhradní lištu, lesnickou lopatku a sekeru, lékárničku první pomoci pro pilaře a mimo jiné také uzavíratelný vak na nářadí. 

HZS Královéhradeckého kraje pořídilo na konci roku 2023 10 kusů batohů, které jsou určeny pro instruktory obsluhy motorových pil (OMP). Zároveň jsou batohy testovány při činnostech v kurzech OMP a samozřejmě budou využity při speciálních odřadech, které byly obdobně aktivovány např. při požáru v Hřensku, zásahu po tornádu na jižní Moravě nebo pro jiné technické zásahy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK

Štítky HZS, Královéhradecký kraj, batoh, hasiči, pilař, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Instruktoři hasičů sestavili pilařský batoh, v terénu bude užitečným pomocníkem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.