Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji loni mírně přibylo trestných činů. Vražd ubylo

Kriminalita v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Policisté v uplynulém roce v kraji evidovali 6817 trestných činů, v roce 2022 to bylo 6659. Počet vražd či pokusů o vraždu loni klesl na sedm z předloňských devíti. Přibylo majetkové kriminality. Tempo růstu případů kybernetické kriminality loni výrazně zpomalilo. Objasněnost trestných činů zůstala na 57 procentech. V tiskové zprávě to dnes uvedlo vedení krajské policie.

"U loňských vražd dominuje motiv související s partnerskými vztahy," uvedla policie. Ze sedmi případů nejzávažnějšího násilného trestného činu byly čtyři vraždy dokonané a ve třech případech šlo o pokusy. Všechny policie objasnila, pouze jeden ještě nemá zcela uzavřený. Jde o případ z loňského listopadu z Hradecka, kdy osmatřicetiletý muž usmrtil svou manželku, tělo naložil do auta a poté pravděpodobně úmyslně narazil do stromu. Muž při nehodě zemřel, auto shořelo.

Velké nárůsty policie v kraji v minulých letech evidovala u kyberkriminality, kdy například pachatelé pod různými záminkami lidem z jejich účtů prostřednictvím internetu kradou peníze. Loni meziroční nárůst činil šest procent na 943 případů, zatímco v roce 2022 nárůst činil 104 procent na 890 případů. Internetoví zločinci loni způsobili škodu 204 milionů korun, meziročně o 23 procent více.

Vražda na hradeckém  nádraží zahýbala veřejností. Město ujišťuje, že udělá pro její bezpečnost maximum

Dalo se tragédii na vlakovém nádraží zabránit? Dělá město maximum, aby se lidé v Hradci cítili bezpečně? To jsou otázky, které si poté, co v kolejišti vyhasl život 14 letého chlapce, klade snad každý. Bezpečnost ve městě je přitom jedna z priorit...

"Snížení meziročního nárůstu (kyberkriminality) přičítám zejména dlouhodobé masivní medializaci a prevenci směrem k veřejnosti," uvedl náměstek ředitele krajské policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Ladislav Tomášek. Boj proti internetové kriminalitě bude podle něj nadále prioritou policie. "Objasňování této trestné činnosti je však s ohledem na nadnárodní přesah a důmyslnost velice náročné. Pachatelé i nadále využívají nátlakové metody a zneužívají důvěřivost obětí a hlavně dokonale maskují své stopy, které mohou končit i za hranicemi ČR," uvedl.

Celkový počet majetkových trestných činů loni vzrostl o osm procent na 3243. Počet násilných deliktů loni v kraji klesl o čtyři procenta na 549, mravnostních deliktů přibylo o šest případů na 170.

Nejčastěji policisté v kraji i loni řešili podvody a maření výkonu úředního rozhodnutí a podvody, a to v 667 a 632 případech. Případů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku bylo 467, krádeží v obchodech bylo 452 a 423 bylo případů ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství.

Na hradeckém nádraží se konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého chlapce. Přišlo několik stovek lidí

Na hlavním nádraží v Hradci Králové se v neděli 7. ledna konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého Filipa. Toho ubodal dvaatřicetiletý muž ve čtvrtek přímo v kolejišti. Na místě se sešlo několik stovek lidí, rodina, příbuzní i kamarádi....

Nejvyšší objasněnost vykázali policisté na Trutnovsku, a to přes 64 procent. Přes 60 procent byla objasněnost i na Rychnovsku, Jičínsku a Náchodsku. Naopak nejnižších 44 procent objasněnosti policie vykázala v okrese Hradec Králové, kde však bylo nejvíce trestných činů, a to 2056.

V kraji loni při dopravních nehodách zemřelo 33 lidí po 31 v roce 2022 a 38 mrtvých v roce 2021. Počet dopravních nehod loni v kraji meziročně klesl o 15 procent na 4208. Nejtragičtější loňská nehoda se stala 3. června, kdy po nárazu osobního auta do stromu na silnici I/35 mezi Konecchlumím a Úlibicemi na Jičínsku zemřeli dva lidé.

V celé ČR kriminalita loni mírně klesla o 0,3 procenta na 181.417 trestných činů. Současně se zvýšila objasněnost případů o 2,5 procentního bodu na 55,4 procenta.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, policie, kriminalita, Královéhradecký, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji loni mírně přibylo trestných činů. Vražd ubylo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.