Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Krkonoších o víkendu kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň

V Krkonoších o víkendu kleslo lavinové nebezpečí ze třetího na druhý stupeň z pěti. Na hřebenech je okolo 160 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a ve žlabech, vyplynulo z dnešních informací na webu Horské služby Krkonoše. Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Třetí stupeň v Krkonoších platil od 16. ledna a na druhý klesl v sobotu 20. ledna.

"Na povrchové ledové krustě je pět až deset centimetrů sněhu. Očekává se další sněžení, případně déšť se sněhem. V nižších vrstvách sněhové pokrývky se vyskytuje nebezpečný hranatozrnitý sníh. Sněhová pokrývka, při prolomení povrchové krusty, vykazuje na strmých svazích jen střední stabilitu," uvedl Jan Doubek z krkonošské horské služby.

Hranatozrnitý sníh se vlivem tepla vyvíjí z původního zborceného krystalu. Vznikají ledová zrnka hranatého tvaru. Tento druh sněhu je velmi pohyblivý.

Podle Doubka se mohou vyskytnout laviny deskové, přičemž uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," uvedl Doubek.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě a přístupové cesty. Druhý stupeň lavinového nebezpečí platí také v polské části Krkonoš.

U hřebenové Luční boudy byl dnes ráno jeden stupeň pod nulou a 130 centimetrů sněhu.

První stupeň lavinového nebezpečí byl v Krkonoších poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 26. listopadu. Lavinové nebezpečí stouplo na druhý stupeň 3. prosince a kleslo na první stupeň 7. prosince. Na druhý stupeň lavinové riziko vzrostlo 21. prosince a na třetí 22. prosince. Lavinové riziko kleslo na druhý stupeň 27. prosince a na první o den později 28. prosince. Lavinové riziko vzrostlo na druhý stupeň letos 3. ledna a na třetí stupeň 16. ledna, na druhý opět kleslo 20. ledna.

Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji mělo být dnes zpočátku polojasno, ráno od západu oblačno až zataženo, postupně déšť nebo přeháňky, místy mrznoucí. Večer nad 700 metrů nad mořem budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty očekávají nad nulou, od jednoho do čtyř stupňů Celsia, na horách od minus jednoho do plus dvou stupňů. Vítr má vát mírný, na hřebenech Krkonoš čerstvý s nárazy kolem 72 kilometrů za hodinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, rekreace, počasí, laviny, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších o víkendu kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.