Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Orlických horách v úterý začne extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long

Musheři z Česka i zahraničí změří své síly od 23. do 27. ledna při závodu psích spřežení Šediváčkův long v Orlických horách. Závod nabídne pět etap, zahájení pro veřejnost je naplánované na úterý v 17:00 v Deštném v Orlických horách. Závodníky 26. ročníku Šediváčkova longu čeká extrémní převýšení, spřežení během pěti dní nastoupají přes 7500 metrů.

"Tradičně se začíná a končí v osadě Jedlová v obci Deštné, ve spolupráci s níž se závod pořádá. Zatím to vypadá, že podmínky by měly být příznivé. Program závodu budeme na webu denně upřesňovat dle počasí. Závod se uskuteční za jakýchkoli podmínek," řekl ředitel závodu Pavel Kučera.

Do Deštného se na start závodu sjede kolem 700 tažných psů a více než sto musherů z Česka, Německa, Rakouska, Švýcarska, Francie, Itálie, Nizozemska, Chorvatska, Maďarska a Polska. Čeká je 200 kilometrů dlouhá čtyřetapová trať a 300 kilometrů dlouhá pětietapová trať přírodou Orlických hor. Podle pořadatelů jde o jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě a nejdelší závod v České republice.

"Tento čtyřetapový a pětietapový závod psích spřežení na 200 kilometrů a 300 kilometrů po hřebenech Orlických hor s jedním či dvěma povinnými přenocováními na sněhu je Mistrovstvím ČR v LONGu," uvedl Kučera.

Za předchozích 25 ročníků závod vyrostl do podoby, která podle pořadatelů spolehlivě odolává krizovým jevům i nepřízni počasí. "Tuto souvislou řadu přerušila až pandemie v roce 2021," uvedli organizátoři.

Závodníci budou na tratích sledováni metodou, která poskytuje organizátorům i návštěvníkům přehled o průběhu závodu. Sledovat ho bude možné na jeho webových stránkách.

Šediváčkův long patří k nejobtížnějším závodům psích spřežení v Evropě. Pojmenován je po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Josek

Štítky ČR, kondice, sporty, psí spřežení, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách v úterý začne extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.