Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvůr Králové nad Labem chce podpořit hnízdění ptáků. Instalovalo i několik úkrytů pro veverky a netopýry

I letos bude Dvůr Králové nad Labem podporovat hnízdění ptactva a netopýrů ve městě. Radnice už šest let systematicky zvyšuje počet ptačích budek a úkrytů. Od loňského roku rozšiřuje i síť úkrytů pro veverky. Na kontrolu budek si vedení města najímá specializovanou firmu.

„Snažíme se navýšit počet hnízdních stanovišť a úkrytů pro ptactvo, vloni jsme ve vybraných lokalitách nechali instalovat i úkryty pro veverky. Chceme tím zajistit náhradní stanoviště pro hnízdění, důležitá je i ochrana porostů a díky projektu získáváme také cenná data o druzích ptáků, kteří hnízdí v městském prostředí,“ vysvětluje v tiskové zprávě starosta Jan Jarolím (ANO). 

Po konci hlavní sezony si radnice pravidelně najímá specializovanou společnost, která všechny ptačí budky a úkryty zkontroluje, vyčistí a zpracuje zprávu o tom, jaké ptactvo je využívá.  

„Dokončená hnízda jsme tentokrát objevili ve třech čtvrtinách kontrolovaných budek. Využili je zejména sýkory – koňadra, modřinka a uhelníček, lejsci, vrabci, brhlíci a špačci,“ uvádí v tiskové zprávě Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí. 

Projekt podpory hnízdění je ve Dvoře Králové nad Labem od roku 2018. Během těchto let po městě vzniklo celkem 137 ptačích budek. Od roku 2023 jsou to i úkryty pro veverky. Všechny jsou v celkem deseti oblastech města. Například v parku Schulzovy sady, u Podharťského rybníka nebo kolem autobusového nádraží.  

„V současné chvíli považujeme stávající síť budek za dostatečnou. I proto letos neplánujeme množství úkrytů přidávat. Jako každoročně však počítáme s jejich kontrolou, údržbou a případnou výměnou poškozených budek,“ dodává Šimek.  

Ohodnoť článek

Foto brenkee | Pixabay

Štítky ptáci, veverka, Dvůr Králové nad Labem, netopýři, ptačí budka, hnízdo, Jan Jarolím

Dvůr Králové nad Labem chce podpořit hnízdění ptáků. Instalovalo i několik úkrytů pro veverky a netopýry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.