Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hospicová péče v hradeckém kraji dostane 25 milionů korun. Peníze podpoří provoz

Královéhradecký kraj rozdělí mezi poskytovatele hospicové péče v regionu celkem 25 milionů korun. Částka by měla pomoct šesti hospicům s provozem v letošním roce. Hospicovou péči tvoří souhrn lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných vážně nemocným pacientům.

„Pro pacienty, kteří se rozhodnou i přes svůj zdravotní stav zůstat doma, s rodinou, blízkými a v prostředí, které mají rádi, je hospicová péče nenahraditelnou službou. Královéhradecký kraj provozovatele hospiců podporuje každoročně a je si vědom toho, že stabilní finanční podpora je nutná pro fungování a dobrý rozvoj těchto sociálních služeb,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Dotační program Královéhradeckého kraje je určen pro spolufinancování služeb hospicové péče. Ta je určena pro pacienty, kteří vyčerpali možnosti jiné léčby a jsou odkázány na symptomatickou léčbu. Ta snižuje bolesti a mírné obtíže jejich diagnózy.  

V Královéhradeckém kraji je těmto lidem poskytována služba klasických lůžkových hospiců. Ty ročně využije zhruba 400 lidí. Stejný počet klientů využívá i služeb takzvaného mobilního hospice. V tomto případě jde o personál, který dojíždí za klientem k němu domu.  

V minulém roce šlo na podporu provozu hospicové péče 24,5 milionu, letos je to 25 milionů korun. Největší sumu obdrží Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. Celkem jde o 14,7 milionu korun. 

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji stabilně zajišťuje pět mobilních hospiců, a to v Hořicích a Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou, Hradci Králové, Červeném Kostelci, Trutnově a jeden kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci. Kapacita pobytového hospice je 30 lůžek určených pro paliativní péči zejména o onkologicky nemocné v pokročilém stádiu. 

Ohodnoť článek

Foto congerdesign | Pixabay

Štítky Královéhradecký kraj, pacient, Červený Kostelec, peníze, Martina Berdychová, Východočeši, Hořice, Vrchlabí, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové

Hospicová péče v hradeckém kraji dostane 25 milionů korun. Peníze podpoří provoz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.