Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak zlepšit bezpečnost kolem hlavního nádraží v Hradci Králové?

Po nedávné tragédii a vraždě čtrnáctiletého chlapce na vlakovém nádraží v Hradci Králové se opět otevřelo téma bezpečnosti v této lokalitě. Dělá město a městská policie dostatek? Může radnice udělat něco jinak, lépe? To je otázka, na kterou se Hradecká Drbna ptala v dalším vydání Politické koridy. Odpovědi jednotlivých zastupitelských klubů si můžete přečíst níže.

Otázka: Jaké konkrétní kroky by měla udělat radnice ke zlepšení bezpečnostní situace na hlavním nádraží v Hradci Králové? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli: Miroslav Hloušek (ODS), Pavel Vrbický (Piráti), Adam Záruba (Změna pro Hradec) a Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec). 


Ivan Picek (SPD) 

V Hradci Králové je několik míst, v nichž žije větší počet osob páchajících trestnou činnost a přestupky proti veřejnému pořádku. Český právní řád je vůči takovým lidem velmi vstřícný a soudci se také příliš nesnaží chránit společnost před pachateli trestné činnosti (vrah z hradeckého nádraží byl před vraždou již šestkrát soudně trestán, mj. za loupež, a přesto se stále pohyboval na svobodě). Je to především selhání státu. Město může pouze usilovat o to, aby se tito lidé přestěhovali jinam. V případě hradeckého nádraží je zdrojem potíží nepoužívaný soukromý dům, který se stal bydlištěm bezdomovců a narkomanů. Radnice by měla vyvíjet tlak na majitele tohoto domu, aby svůj dům zabezpečil a neumožnil vstup cizím osobám. Stejným způsobem, tedy vystěhováním nežádoucích osob, by město mělo řešit také dům Harmonie I na Moravském předměstí. Ani tady to ale nebude jednoduché. Pustit někoho dovnitř je snadné, dostat ho pryč je mnohem těžší. 

ANKETA: Cítíte se v Hradci Králové bezpečně?

Celkem hlasovalo360 čtenářů

Pavlína Springerová (HDK) 

Zasílám odpověď za naši koalici. Do řešení bezpečnostní situace v okolí vlakového nádraží jsme se pustili už před rokem, okamžitě po nástupu na radnici. Na základě této aktivity jsme vloni schválili nákup nové mobilní policejní služebny pro hradecké strážníky, která dokáže plnit preventivní, informační i represivní funkce. Od Nového roku byly posíleny hlídky asistentů prevence kriminality, rozšířili a zkvalitnili jsme kamerový systém, v čemž budeme dále pokračovat, či máme připravenu ke schválení koncepci prevence kriminality. Práci represivních složek logicky musí předcházet kvalitní terénní práce asistentů prevence kriminality a také sociálních pracovníků. 

Naše kroky představují promyšlený systém boje s různými patologickými jevy, který má na řadě inkriminovaných míst města pocit bezpečí Hradečanů zvýšit. S ohledem na nedávnou tragickou událost považuji za zásadní také společné jednání a postup zástupců města, městské policie, Policie ČR a Správy železnic, jehož prostřednictvím budeme společně hledat další dlouhodobě fungující opatření ke zlepšení situace na hlavním nádraží. 

Denis Doksanský (ANO) 

Úmrtí 14 letého chlapce je obrovskou ztrátou, jíž nelze slovy popsat, sdílíme smutek se všemi pozůstalými i těmi jež tato událost zasáhla. Rozhodně na této tragédii nechceme tzv. získávat politické body. Proto jsme se jako opoziční klub k ní dosud nevyjadřovali a činíme tak až na základě oslovení v rámci této ankety. 

U hlavního nádraží není bezpečno dlouhodobě. Má-li se tam bezpečnostní situace změnit, je nutné, aby přestalo být místem, kde víceméně stále pobývají romské a jiné skupinky, považují jej za vlastní a dle toho reagují na případné „narušitele“.  Nad to je „doplňují“ žebrající osoby a další zvláštní postavy, kteří návštěvníky nádraží oslovují. To pochopitelně nevytváří bezpečný natož příjemný pocit a cestující se okolím nádraží snaží raději rychle projít. Standardem musí být, že zde mohou cestující v klidu a bezpečí posedět aniž budou kýmkoli oslovování. Jak toho dosáhnout, je věcí policejních složek, ovšem je nezbytné okolí nádraží intenzívněji řešit. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, hlavní nádraží, prevence kriminality, radnice, kriminalita, bezpečnost, politická korida, politika, bezpečí

POLITICKÁ KORIDA: Jak zlepšit bezpečnost kolem hlavního nádraží v Hradci Králové?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.