Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před rokem zemřela medvědice Dáša z náchodského zámku. Na chov jejího partnera mohou lidé přispět

Dlouhá léta byl zámek v Náchodě spojen s dvojicí medvědů Ludvíkem a Dášou. Právě Dáša 8. ledna roku 2023 zemřela. Na chov jejího partnera Ludvíka mohou lidé přispět ve finanční sbírce. Buď osobně na nádvoří zámku nebo on-line.

„V posledních dnech ji trápily zdravotní komplikace a byla pod dohledem veterináře,“ uvedlo před rokem město na svém facebookovém profilu. 

 

V roce 1994 byli medvědi odebráni z pražského cirkusu. Na přechodnou dobu byli Ludvík s Dášou umístěni do karanténního prostředí královédvorské zoologické zahrady. Následně byli svěřeni do péče Nadace Spisovatelé za práva zvířat, Praha 1 a umístěni v hradním příkopu na zámku v Náchodě, kde je vybudováno „medvědárium“.  

Když jim bylo deset let, převzali péči nad nimi právní subjekty, které uzavřely trojdohodu. Veškerou odbornou veterinární péči zajišťuje ZOO Dvůr Králové nad Labem. Město Náchod přispívá finančně na údržbu a opravu medvědária. 

Medvědárium na náchodském zámku má rozměry 74 x 12 metrů. Zřízeno bylo v bývalém hradním příkopu a jedná se o největší medvědárium svého druhu v republice.  

V současné době v něm žije pouze Ludvík. Na jeho chov nyní mohou přispět sami místní nebo návštěvníci zámku. Osobně lze peníze přispět do kasičky na nádvoří. Lidé však mohou využít i možnost poslání peněz na bankovní účet 300117497/0300. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Náchod

Štítky zámek, medvěd, Náchod, Zoologická zahrada Dvůr Králové

Před rokem zemřela medvědice Dáša z náchodského zámku. Na chov jejího partnera mohou lidé přispět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.