Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obchvat Náchoda má stavební povolení. Stavět se začne ještě letos

Obyvatelé z Náchoda dostali opožděný vánoční dárek. A to v podobě stavebního povolení na dlouhá léta plánovaný obchvat města. To se podařilo získat na základě toho, že ministerstvo dopravy zamítlo tři odvolání. Ředitelství silnic a dálnic by mělo s jeho stavbou začít na konci letošního roku.

„Po 13 letech jde o naplnění slibu, který jsem místním obyvatelům dal. Jsme v situaci, kdy už nic nebrání tomu začít stavět ještě v letošním roce. Ministr dopravy mě ujistil, že je připraveno i financování,“ řekl Hradecké Drbně starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM). Získání stavebního povolení označil za historický moment.  

„Proti tomuto rozhodnutí se nelze dále odvolat ani podat rozklad,“ stojí v rozhodnutí odboru pozemních komunikací. V současné době tak zahájení stavby nestojí v cestě žádná překážka.  

„Chci poděkovat všem, kteří se na této administrativě podíleli a všem, kteří se nebáli dotáhnout celý proces do konce. Počínaje projektanty, úředníky na městě, na kraji, na ministerstvu a na ŘSD, až po současného ministra dopravy, který mě osobně ujistil, že se stavbou obchvatu počítá v plánovaných investicích státu,“ uvedl Birke. 

Náchod patří mezi dopravně nejvytíženější  

Náchod v současné době patří mezi dopravně nejvytíženější města v Královéhradeckém kraji. 6,5 kilometru dlouhý obchvat by měl dopravu odklonit na nově vybudované okružní křižovatce v prostoru mezi Vysokovem a Starým městem nad Metují. Odtud budou řidiči pokračovat přes Kramolnu, Dolní Radechovou, kolem Babí a na Běloves, kde se napojí na stávající komunikaci.  

Na trase nového obchvatu budou dva tunely a 13 mostů. Ředitelství silnic dálnic vybuduje i jednu protihlukovou stěnu, osm opěrných zdí a napojí 25 ostatních silnic.  

 

V říjnu roku 2023 začal na trase obchvatu archeologický průzkum, který by měl trvat sedm měsíců. Provádí ho zaměstnanci Univerzity Hradec Králové a společnosti Smola HK. 

Se stavbou za 3,15 miliardy korun bez DPH by se mělo začít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic by mohlo být hotovo v roce 2027. Pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu získalo ŘSD v roce 2017. Vydání pravomocného územního rozhodnutí trvalo úřadům osm let.

ŘSD staví i další obchvaty v hradeckém kraji  

ŘSD nyní v Královéhradeckém kraji od září 2022 staví obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Loni v červnu ŘSD na Rychnovsku otevřelo obchvat městysu Doudleby nad Orlicí. 

Největší aktuální stavbou ŘSD v Královéhradeckém kraji je loni v listopadu zahájená výstavba dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Hradecku. Silnice v délce 10,5 kilometru bude stát 2,44 miliardy korun bez DPH a auta by po ní měla začít jezdit v roce 2025. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Náchod

Štítky Královéhradecký kraj, Náchod, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, okres Náchod, doprava, okres Jičín, silnice, Jan Birke

Obchvat Náchoda má stavební povolení. Stavět se začne ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.