Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Benzin v ČR za týden zdražil o 15 haléřů. Nafta o deset haléřů zlevnila

Nejprodávanější benzin Natural 95 za týden v Česku zdražil o 15 haléřů na průměrných 36,01 Kč/l. Nafta naopak o deset haléřů zlevnila, litr stojí v průměru 36,08 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku vytrvale zlevňovala od loňského října, na začátku roku se ale pokles cen zastavil.

V příštích dnech analytici výrazné změny v cenách pohonných hmot nečekají. "Cena nafty by měla nadále mírně klesat, ale jen s malou pravděpodobností se v brzké době odpoutá od 36korunové úrovně. Co se týká benzinu, ani zde se nedočkáme jednoznačného trendu a v příštích dnech to vypadá jen na malé cenové změny," tvrdí analytik XTB Jiří Tyleček. Aktuální vývoj cen nafty přičítá relativně příznivé zimě a s tím spojené nižší poptávce po topné naftě.

Minimální cenové pohyby nyní předpokládá také analytik Purple Trading Petr Lajsek. Podle něj by však mohly paliva vzhledem k dění na trhu s ropou výrazněji zlevňovat ke konci měsíce. V této souvislosti upozornil na překvapivý prosincový růst produkce kartelu OPEC, v němž podle Lajska v současné době panuje nejednota k omezování těžby. "Právě tato nejednota kartelu uklidňuje trhy a cena ropy pak ke konci týdne padala," dodal Lajsek.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou v jižních Čechách. Litr benzinu tam řidiči natankují v průměru za 35,31 Kč, litr dieselu pak za 35,42 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Benzin stojí v hlavním městě průměrně 38,15 Kč/l, nafta se tam tankuje v průměru za 38,13 Kč/l.

V meziročním srovnání je nyní v Česku benzin podle dat CCS o 32 haléřů na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 1,41 Kč na litru více.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Česko, motorová nafta, benzín, pohonné látky, těžba, OPEC, Praha, Jihočeský kraj

Benzin v ČR za týden zdražil o 15 haléřů. Nafta o deset haléřů zlevnila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.