Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na hradeckém nádraží se konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého chlapce. Přišlo několik stovek lidí

Na hlavním nádraží v Hradci Králové se v neděli 7. ledna konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého Filipa. Toho ubodal dvaatřicetiletý muž ve čtvrtek přímo v kolejišti. Na místě se sešlo několik stovek lidí, rodina, příbuzní i kamarádi. Primátorka Pavlína Springerová ve svém projevu vyzvala ke vzájemné spolupráci romské komunity a města.

Pietní místo za zavražděného chlapce vzniklo v jednom z výklenků hlavní budovy vlakového nádraží. K fotkám lidé pokládali desítky svíček. Někteří z nich i zapálené cigarety. Hoch byl totiž údajně zavražděn kvůli tomu, že násilníkovi nedal cigaretu.

Primátorka označila tragédii za zbytečnou ztrátu. „Chci s vámi sdílet takový svůj sen o tom, že to nebudeme my a vy. Ale budeme to my všichni. Hradecká komunita. My to totiž nedáme bez vás a vy zase bez nás. Pracujme společně na tom, aby se v Hradci Králové žilo lépe a bezpečně. Hradec byl vždy bezpečným městem,“ uvedla Springerová během své řeči. Následovala minuta ticha.

Organizátor pietního aktu během svého proslovu zdůraznil, aby si lidé na své děti dávali pozor. „Koukejte na to, jací lidé se kolem vás pohybují,“ uvedl.

Na průběh celého pietního aktu dohlíželo i několik hlídek státní a městské policie. Po budově hlavního nádraží se také pohybovalo několik členů ochranky. Jejich přítomnost však nebyla třeba. Celá akce se obešla bez komplikací.

K tragickému činu došlo ve čtvrtek 4. ledna v kolejišti na hlavním vlakovém nádraží v Hradci Králové. Po předchozí hádce tu dvaatřicetiletý muž kuchyňským nožem ubodal teprve čtrnáctiletého chlapce. Policie ho dopadla hodinu po činu ve svém domově. Hned druhý den byl obviněn a soud ho poslal do vazby.

Podle místních šlo o místního a psychicky nemocného narkomana, kterému všichni říkali Orion. Podle rodiny oběti se útočník léčil se schizofrenií, ale odmítal brát léky. Lidé z jeho okolí ho popisovali jako agresivního žebráka, se kterým nebyl problém poprvé.

Na hlavním vlakovém nádraží v Hradci Králové včera odpoledne napadl dvaatřicetiletý muž teprve čtrnáctiletého kluka. Ten svým zraněním na místě podlehl. Muž je nyní obviněný z vraždy a zhruba po 20 hodinách od události v kolejišti skončil ve vazbě. ...

Vražda otevřela téma bezpečnosti na hlavním nádraží

Reakce ze strany představitelů města na sebe nenechala dlouho čekat. Jako první na svých sociálních sítích odsoudila čin vraha primátorka Pavlína Springerová (HDK). „Tento násilný trestný čin mnou hluboce otřásl. Budu se velice důsledně zajímat o všechny podrobnosti a okolnosti, které s tímto případem souvisí. Musíme udělat vše pro to, aby se už nic podobného v Hradci neopakovalo,“ napsala.

Tragédie na vlakovém nádraží v Hradci Králové opět otevřela téma prevence a bezpečnosti v této lokalitě krajské metropole. „Je nutné zrevidovat bezpečnostní opatření v prostoru nádraží, zejména je však třeba usilovat o co nejrychlejší realizaci generální rekonstrukce hlavního nádraží a okolních prostor, která nepochybně přispěje k bezpečnosti prostředí a ke snížení kriminálních jevů,“ napsal na svém facebookovém profilu senátor a zastupitel Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec).

O pohybu lidí bez domova, lidí užívajících drogy a skupin ze sociálně slabších sociálních skupin se na hlavním nádraží v Hradci Králové dobře ví. Cestující se často setkávají s jedinci pod vlivem drog nebo alkoholu nebo žebráním.

Nedaleko hlavní budovy vlakového nádraží se nachází i takzvaný holubí dům. Ten stojí na pozemku mezi nádražím a terminálem hromadné dopravy. Jde o nejznámější squat bezdomovců. V jeho útrobách se nyní shromažďují lidé bez domova i narkomani. Policie sem jezdí ke rvačkám, konfliktům a několikrát tam i hořelo.

Vlastníkem je společnost Rovina Group, která před časem naistalovala na dveře a okna mříže. Ovšem bez výsledku.

Takzvaný holubí dům je problémem města dlouhé roky. Společnost se několikrát bezúspěšně podařila prodat. V současné době se hovoří o tom, že by objekt odkoupila Správa železnic. V plánu je objekt zbourat a na jeho místě vystavět parkoviště.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, hlavní nádraží, železniční stanice, bezdomovec, Pavlína Springerová, vražda, krimi, chlapec, čtrnáctiletý, vrah, kriminalita, pietní, akt, svíčka, romská, komunita

Na hradeckém nádraží se konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého chlapce. Přišlo několik stovek lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.