Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecká nemocnice jako první v ČR provedla robotickou náhradu aortální chlopně

Kardiochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) loni v listopadu provedla jako první v Česku robotickou náhradu srdeční aortální chlopně. V Evropě se tento výkon doposud systematicky prováděl pouze na jediném kardiochirurgickém pracovišti ve španělské Barceloně, sdělili dnes ČTK zástupci nemocnice. Robotické operace umožňují provést výměnu chlopně bez řezu, jen pomocí vpichů.

"Jednalo se o dvě operace, které byly provedeny během jednoho týdne v průběhu listopadu 2023," uvedl přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK Jan Vojáček. V obou případech se jednalo o pacienty, kteří měli těžce poškozenou aortální chlopeň, kterou bylo nutné nahradit chlopní umělou.

"Tyto operace se standardně provádí z tzv. sternotomie, kdy se musí podélně rozříznout hrudní kost, aby se získal adekvátní přístup k srdci. Robotické operace umožňují provést operace z velmi limitovaného přístupu, prakticky přes zavřený hrudník, jen pomocí vpichů, přes které se do hrudníku zavedou robotické nástroje," uvedl mluvčí nemocnice Jan Špelda.

I tyto operace podle něj vyžadují použití mimotělního oběhu, ale jsou pro pacienta méně zatěžující. "Díky tomu lze očekávat kratší dobu hospitalizace a rychlejší návrat do normálního života," uvedl Špelda.

Plastiky či náhrady srdečních chlopní kardiochirurgové provádějí v případě, že je u pacienta zjištěna chlopenní vada, která může být vrozená či získaná. Mezi nejčastější příznaky tohoto onemocnění patří dušnost, nevýkonnost, bolesti na hrudi či poruchy srdečního rytmu.

"Zahájení tohoto programu je významným milníkem v poskytování kardiochirurgické péče té nejvyšší kvality ve vysoce specializovaných komplexních kardiovaskulárních centrech," uvedl Vojáček.

Kardiochirurgická klinika je součástí Robotického centra FN HK, které je od podzimu 2023 vybaveno druhým robotickým systémem Da Vinci. Kardiochirurgové hradecké nemocnice systém využívají k operacím srdce od roku 2018, a řadí se tak mezi tři česká kardiochirurgická pracoviště, která tento program nabízejí. V evropském měřítku je dostupný pouze na velmi omezeném počtu kardiochirurgických pracovišť, uvedla FN HK.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách. Pracuje v ní přes 5000 zaměstnanců a má víc než 40 zdravotnických pracovišť. Ročně je v ní hospitalizováno přes 40.000 pacientů, z nichž v posledních letech zhruba 27.000 podstoupí operaci. FN HK nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, nemocnice, zdraví, věda, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice jako první v ČR provedla robotickou náhradu aortální chlopně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.