Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Finanční úřady spouští nové infolinky. S radami o nové dani z nemovitých věcí vyjedou i do obcí

Vládní konsolidační balíček přinesl změny v oblasti daní z nemovitých věcí. Konkrétně se jedná o zvýšení sazeb v průměru o 1,8násobek. S touhle a dalšími změnami mohou pomoct nově zřízené infolinky a také výjezdy do obcí ve všech krajích České republiky. Některým totiž vznikla povinnost podat do 31. ledna daňové přiznání.

„Celý leden budou v úředních hodinách k dispozici konzultační telefonní linky ve všech krajích, kde občanům poradí naši specialisté. Ti navíc ve druhé polovině ledna vyjedou zejména do obcí, ve kterých bylo uzavřeno pracoviště finančního úřadu, a pomohou přímo na místě občanům nejen vyplnit daňové přiznání, ale rovnou jej i odevzdat,“ uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.  

Jednou z největších změn je povinnost podat daňové přiznání. To se týká všech, kteří mají například garáž zapsanou v katastru nemovitosti, pronajímají byt v bytovém domě nebo jednotce, případně vlastní pozemek se stavebním povolením. 

„Důvodem je zejména zavedení pravidla danění některých nemovitostí podle zápisu v katastru, nikoliv podle skutečného využívání,“ dodává Hornochová. 

Provoz informačních telefonních linek bude po celý leden stejný. Lidé se svými dotazy mohou volat od pondělí do čtvrtka vždy od 8:00 do 17:00 a v pátek od 8:00 do 14:00. Telefonní čísla se mohou lišit podle místa, pod které občan spadá. V Královéhradeckém kraji v tuto chvíli funguje jedno univerzální: 494 505 111. 

Takzvané výjezdy do obcí se budou konat hned v několika dnech. Lidé mohou přijít do Chlumce nad Cidlinou, Nového Bydžova, Hořic, Nové Paky, Jaroměře, Broumova, Dobrušky, Kostelce nad Orlicí, Vrchlabí nebo Dvora Králové nad Labem.  

Ve většině případů půjde o schůzku na místě bývalého finančního úřadu, úřadu práce nebo v budově radnice. A to vždy od 8:00 nejčastěji do 17:00. Kompletní rozpis výjezdů čtenáři Hradecké Drbny naleznou na internetových stránkách Finanční státní správy

Ohodnoť článek

Foto město Jihlava

Štítky finanční úřad, daň, Královéhradecký kraj, Česko, rada, daňové přiznání, Simona Hornochová, telefonní linka

Finanční úřady spouští nové infolinky. S radami o nové dani z nemovitých věcí vyjedou i do obcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.