Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecká Bílá věž je opět otevřena. Oprava zvonu Augustin má být hotová do března

Bílá věž, jedna z dominant Hradce Králové, je opět otevřena veřejnosti. Uzavřena byla z technických důvodů od 24. prosince, kdy se při štědrovečerním zvonění uvolnilo srdce zvonu Augustin. Spadlo na dřevěnou podlahu, nikomu se nic nestalo. Odborník nyní zvon prohlíží, aby určil příčinu havárie a postup opravy. Na osmitunový zvon Augustin zavěšený v Bílé věži se zvoní jen při výjimečných příležitostech.

"Expertizu jsme zadali uznávanému arcidiecéznímu kampanologovi Petru Váchovi, který popíše přesné příčiny havárie a navrhne způsob opravy. Dokument bude podkladem pro závazné stanovisko památkářů. Na základě jejich rozhodnutí přistoupíme k opravě, máme už i dodavatelskou firmu, která opravu zajistí. Expertizu bychom měli mít v řádu týdnů," řekl jednatel městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc

Samotná oprava by podle něj neměla být složitá, do března by měla být hotová. Další zvonění je naplánované na 28. března na Zelený čtvrtek před Velikonocemi.

Vlivem otřesů, které zvonění provázejí, se podle France uvolnily a vypadly dva ze čtyř šroubů, závěs se vyvlékl z ložisek a srdce zvonu vypadlo. "Co se týče podlahy, tak máme zpracovaný znalecký posudek statika na její stav, který potvrdil, že s podlahou nic není. Proto jsme v sobotu mohli Bílou věž znovu otevřít veřejnosti," řekl.

Revize zvonu Augustin se podle něj dělají každé dva roky, naposledy v květnu 2022. Tehdy odborníci zjistili, že uchycení srdce je vychýlené z osy, a tak zvon prošel opravou. Od té doby několikrát zvonil.

V minulosti se podle France podobné události už staly, upadlo srdce zvonu Zikmund při zvonění na pohřbu Viléma z Rožmberka a nedávno i srdce ve zvonici v Roudnici nad Labem. "U zvonu Augustin nemáme záznam, že by se tomu tak kdy stalo," dodal Franc.

Zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509 a od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže. Rozeznění 206 centimetrů širokého a 169 centimetrů vysokého zvonu není jednoduché. I proto se nepoužívá k běžnému zvonění. U čtyř lan zvonu se při zvonění střídá osm lidí.

Více než 500 let starý zvon Augustin je čtvrtý nejtěžší zvon v České republice. Vahou jej předčí jen svatovítský zvon Zikmund, pamětní zvon pro Prahu odlitý v roce 2022 a pak zvon Václav v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, památky, zvon, Augustin, Bílá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká Bílá věž je opět otevřena. Oprava zvonu Augustin má být hotová do března  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.