Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj, město a silničáři podepsali smlouvu se stavbaři o přestavbě hradecké Milety

Ředitelství silnic a dálnic ČR, město Hradec Králové a Královéhradecký kraj uzavřely smlouvu se se stavbaři na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu v Hradci Králové. Hodnota díla je 524 milionů korun bez DPH.

Silničáři, kraj a město uzavřeli smlouvu se sdružením firem M-SILNICE a Integra stavby na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu v Hradci Králové. Stavba má vydané pravomocné stavební povolení. ŘSD předpokládá, že by mohla začít na jaře 2024 a hotová by měla být v roce 2026. O přebudování křižovatky město Hradec Králové usiluje přes 20 let, jde o jeden z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě.

Přestavba křižovatky je sdruženou investicí státu, Hradce Králové a Královéhradeckého kraje, přičemž za všechny zakázku administruje ŘSD. Kraj, ŘSD a město také společně rozhodly o výběru stavebního sdružení M-SILNICE a Integra stavby. V soutěži, v níž byli tři uchazeči, sdružení nabídlo nejnižší cenu.

ŘSD bude z ceny díla hradit 309 milionů korun, město Hradec Králové 187 milionů korun a Královéhradecký kraj 28 milionů korun. Na světelné křižovatce Mileta se kříží hlavní silniční okruh I/31, který je součástí tranzitu městem, se silnicí, po které míří do centra města lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky, u níž jsou fakultní nemocnice, kampus univerzity a zdravotnická záchranná služba, se často tvoří kolony aut.

Na křižovatce stavbaři vybudují nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a upraví veřejná prostranství. Z hlediska bezpečnosti bude zásadní vybudování tří podchodů pod křižovatkou pro chodce a cyklisty. Další důležitou změnou bude doplnění křižovatky o pruhy pro vozidla odbočující vpravo, čímž se zvýší kapacita křižovatky.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, takzvaná malá Mileta, která mimo jiné propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Do Zborovské ulice ústí i napojení Benešovy třídy na Moravském Předměstí, které se z dosavadní provizorní panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Do křižovatky bude ústit výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibudou chodníky. Celá stavba se bude skládat z 88 jednotlivých objektů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, Hradec Králové, ŘSD ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj, město a silničáři podepsali smlouvu se stavbaři o přestavbě hradecké Milety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.