Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začíná Krkonošský rok Harrachů, bude ve znamení sousedských setkání i terénních pochůzek

Krkonošský národní park oslavil loni šedesáté výročí a letos se v oslavách bude pokračovat. Tentokrát si připomeneme výročí 120 let od vyhlášení první přírodní rezervace v našich nejvyšších horách.

Loni to bylo šedesát let od založení Krkonošského národního parku. Letos je na řadě oslava 120 let od vyhlášení první přírodní rezervace v našich nejvyšších horách, kterou vyhlásil Jan Nepomuk hrabě Harrach v roce 1904 na Strmé stráni v Labském dole.

Při této příležitosti připravili správci novou dočasnou značku, která odkazuje na toto 120. výročí. Základem je číslice 120, kde 0 má symbolizovat oko hraběte Harracha. Doplněna je grafickým prvkem v podobě vlnovky navazující tvarem na knírek hraběte Harracha. Jeho geometrické zpracování navazuje na jednotný vizuální styl Správy KRNAP. Druhá část značky je textové uvedení do problematiky s vysvětlením a letopočtem. Tuto značku budeme celý rok používat k propagaci výročí.

V loňském roce byly v rámci oslav 60. výročí velmi úspěšné koncerty v krkonošských kostelích, kdy společně vystoupili trubači Správy KRNAP a hudebníci z vrchlabské ZUŠ Karla Halíře. Letos je plán na tuto úspěšnou navázat akcemi Troubení u křížku. V průběhu měsíců s teplými podvečery bude seriál sousedských setkání, kdy se s místními správci setkají při pikniku pod otevřeným nebem. Hlavním programem každého setkání bude vystoupení trubačů Správy KRNAP. Termíny budou upřesněny.

Hlavním předmětem oslav je lokalita Strmá stráń v Labském dole. Vedení Správy KRNAP připravilo seriál několika terénních pochůzek právě do této poměrně nepřístupné lokality, kdy zástupcům místních samospráv, široké veřejnosti i médiím představí lesnický management v KRNAP.

Součástí oslav bude také instalace podmalbových obrázků na skle s postavami svatých. Celý soubor 15 obrázků je autorským dílem Zory Paterové-Ponicové. Dvanáct z nich již v minulosti bylo na vhodná místa instalováno. Letos dokončíme umístění poslední tří, a to obrázku Nejsvětější Trojice do kaple sv. Trojice, známé jinak jako Památník obětem hor v Modrém sedle. Dalším bude Anděl strážný umístěný na pro hraběte Harracha symbolickém vrcholu Předního Žalého. Poslední sv. Prokop orající čertem bude na Čertově hoře nad Harrachovem.

Další informace o průběhu letošního Krkonošského roku Harrachů najdete na sociálních sítích pod hashtagem #KrkonosskyRokHarrachu, případně #StrmaStran120.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Drahný

Štítky KRNAP, Krkonoše, Drahný, Harrach, rok, ČR

Začíná Krkonošský rok Harrachů, bude ve znamení sousedských setkání i terénních pochůzek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.