Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Hradci Králové zdraží příští rok teplo, voda i odpady

V Hradci Králové od 1. ledna zdraží teplo, vodné a stočné, vyvážení odpadů. Průměrná domácnost si za ně za rok připlatí asi 7000 korun. Zdraží i vstupné do plaveckého bazénu a akvacentra a ubytovatelům radnice zvedne poplatek z pobytu.

Na zvýšení cen za vodu se musejí připravit i obyvatelé dalších okresních měst v Královéhradeckém kraji, někde zdraží i vyvážení odpadů. Ve zdražení tepla, vody a odpadů se vedle růstu nákladů projevilo i zvýšení daně z přidané hodnoty.

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší od 1. ledna cenu tepla o 27 procent na 815 korun za gigajoule (GJ) včetně DPH. Roční účet za teplo hradecké domácnosti při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste asi o 4370 korun. Přes zdražení bude teplo v Hradci Králové dál patřit mezi nejlevnější v Česku. Zvýšení ceny firma zdůvodnila zdražením tepla z Elektráren Opatovice, od nichž teplo pro 24.000 domácností nakupuje.

Cena vodného a stočného v Hradci Králové a v dalších obcích na Hradecku od ledna 2024 v průměru stoupne o 14,7 procenta na 146,73 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Půjde nadále o nejvyšší cenu mezi okresními městy kraje. Průměrná domácnost za rok zaplatí za vodu téměř o 1900 korun více.

Poplatek za vyvážení popelnic a svoz odpadu v Hradci Králové od ledna zdraží o třetinu na 800 korun za osobu a rok z dosavadních 600 korun. Poplatek z pobytu, který platí návštěvníci města a radnicím jej odvádějí poskytovatelé ubytování, v Hradci Králové od ledna vzroste z 15 korun na 40 korun za osobu a započatý den.

Přibližně o pět až deset procent hradecká radnice zdraží vstupné do krytého plaveckého bazénu a akvacentra. Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží na 100 korun z 95 Kč. Město nevyloučilo, že v lednu či v únoru půjdou ceny ještě nahoru, protože zdražení tepla pro příští rok je vyšší, než město předpokládalo.

Zdražovat v Hradci Králové od ledna nebude jízdné v městské hromadné dopravě, nájemné v městských bytech, parkovné a poplatky ze psů. Na zdražení tepla, vody a svozu popelnic se musejí připravit i lidé ve třicetitisícovém Trutnově, druhém největším městě kraje. Dálkové teplo z elektrárny společnosti ČEZ Teplárenská v Poříčí u Trutnova zdraží v průměru o 17 procent na 912 korun za gigajoule. Pro průměrný byt tři plus jedna to bude znamenat navýšení o 277 korun měsíčně.

Vodné a stočné na Trutnovsku od ledna zdraží o 6,7 procenta na 109,7 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Ročně domácnost zaplatí asi 675 korun navíc. Poplatek za svoz odpadu v Trutnově zdraží na 696 korun za osobu a rok z nynějších 540 korun. Město také od ledna zvýší některé poplatky za psy a zvýší poplatek z pobytu. Ceny jízdného v MHD a cenu vstupného na sportoviště se v Trutnově měnit nebudou.

Cena vody od ledna stoupne i na Jičínsku, Náchodsku a v Rychnově nad Kněžnou. Nejnižší cenu za vodu budou z okresních měst nadále platit lidé v Rychnově nad Kněžnou, a to 86,39 koruny za metr krychlový.

Poplatek za vyvážení popelnic vzroste pro většinu lidí v Náchodě, a to na 900 korun za osobu. Nyní přes 80 procent lidí platí 450 korun, protože využívají bonus za včasné zaplacení do konce února. Základní sazba je již nyní 900 korun. V Jičíně zachovají poplatek 612 korun za osobu a v Rychnově nad Kněžnou cenu sníží ze 750 na 696 korun. Důvodem zlevnění v Rychnově je to, že lidé začali výrazně více třídit odpady.

Ne všude ceny tepla vzrostou. V Jičíně by díky zlevnění zemního plynu měla cena centrálně dodávaného tepla v roce 2024 klesnout o 32 procent na 977 korun za gigajoule (GJ) z letošních 1447 korun. Ve Vrchlabí, kde ČEZ dodává teplo vyrobené z plynu, by ceny měly klesnout meziročně asi o tři procenta. V Rychnově nad Kněžnou zvýší cenu tepla pouze o růst sazby DPH na 930 Kč/GJ. Současný průměr cen dálkového tepla ČR je podle Teplárenského sdružení přibližně 1000 Kč/GJ s DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, teplo, voda, byty, odpady, peníze, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové zdraží příští rok teplo, voda i odpady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.