Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oprava památkově chráněné nádražní budovy v Jaroměři vyjde téměř na 180 milionů

Rekonstrukce památkově chráněného železničního nádraží v Jaroměří na Náchodsku za 179,7 milionu korun bez DPH by měla začít na jaře 2024. Správa železnic (SŽ) vypsala soutěž na obnovu nádražní budovy. Stavbaři opraví fasádu, střechu, udělají také úpravy uvnitř objektu. Stavba potrvá 18 měsíců.

"Modernizace nádražní budovy naváže na rekonstrukci staniční části, která probíhala v letech 2018 a 2019. Zbývá obnova samotné nádražní budovy, která je zastřešením napojena na nový autobusový terminál," uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Projekt počítá také s úpravou vnitřních dispozic, čímž se rozšíří komerční a kancelářské prostory. V objektu vzniknou také nové toalety a obnovením provozu restaurace, respektive její bufetové části.

Rozsáhlá rekonstrukce železničního uzlu v Jaroměři v letech 2018 až 2019 za více než 900 milionů korun bez započtení daně přinesla několikaměsíční výluku, dráhy to řešily náhradní autobusovou dopravou. Nová dvě nástupiště jsou přístupná podchodem s výtahy a napojená na historickou nádražní budovu z 19. století. "Kompletně se opravilo kolejiště a vše související s železniční infrastrukturou," uvedl Gavenda.

Nový autobusový terminál navazující na vlakové nádraží téměř za 70 milionů slouží od léta 2020. Jaroměř je důležitým regionálním dopravním autobusovým i železničním uzlem.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Malá

Štítky ČR, správa, stavby, železnice, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava památkově chráněné nádražní budovy v Jaroměři vyjde téměř na 180 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.