Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jičín omezí vjezd do Železnické ulice. Rozhodli o tom obyvatelé ve veřejné anketě

Radnice v Jičíně chce omezit vjezd do Železnické ulice u Základní školy Železnická. Během září to město zkusilo na zkoušku, když zakázalo vjezd mezi 7:00 a 8:00. Místním se to zalíbilo natolik, že si omezení odhlasovali nastálo. Rozhodli ve veřejné anketě, do které se zapojilo téměř 400 obyvatel.

„Základní škola Železnická si užila týden ranního klidu. Omezení provozu v ranních hodinách následně ocenila i většina občanů,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš. V anketě hlasovalo celkem 388 osob. 61 procent respondentů uvedlo, že by bylo dobré zavést zákaz vjezdu v uvedeném čase trvale. 60 procent těchto lidí jsou rodiče žáků základní školy v ulici.  

Ulici radnice uzavřela na zkoušku v rámci letošního Evropského týdne mobility, který se konal od 18. do 22. září. Ačkoliv před akcí panovala obava o zhoršení dopravní situace v okolních ulicích, podle radnice se nenaplnila.  

„Ranní ticho před školou bez hlučných spalovacích motorů dokonce inspirovalo školu, aby umístila pár hnízdních budek pro sýkorky. Tím samotná škola v podstatě deklarovala, že si přeje úpravu provozu zavést natrvalo,“ dodává Jireš. 

Podle studie Fakulty dopravní ČVUT ukázal, že každé ráno do ulice zajede více než 400 vozidel. Škola má přitom zhruba 650 žáků. „Většina žáků ZŠ Železnická bydlí ve spádovém území, tedy v okolních čtvrtích, tudíž není možné, aby všechny rodiny byly v takové situaci, že musí své děti do výuky dovážet,“ vysvětluje město.  

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, anketa, základní škola, České vysoké učení technické v Praze, zákaz, vjezdu, doprava, omezení

Jičín omezí vjezd do Železnické ulice. Rozhodli o tom obyvatelé ve veřejné anketě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.