Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Za volantem pila až čtvrtina Čechů. Za letošní rok se stalo několik tisíc nehod pod vlivem alkoholu

V celé České republice se za rok 2023 stalo zhruba čtyři tisíce dopravních nehod u kterých policie prokázala požití alkoholu u některých z řidičů. Nejvíce těchto dopravních nehod způsobili řidiči, kteří nadýchali více než 1,5 promile. Podle statistik vědomě za volant usedla až čtvrtina Čechů, tvrdí průzkum společnosti NextBase.

„Přestože pozorujeme mírný pokles v nehodách zaviněných alkoholem, je nezbytné posílit osvětu a zavést přísnější opatření proti řízení pod vlivem jak alkoholu, tak drog, aby se zvýšila bezpečnost na našich silnicích,“ uvedl v tiskové zprávě Oldřich Kassl, koordinátor Besip Praha. 

Na pomyslném žebříčku nehod zaviněných alkoholem je Královéhradecký kraj šestým nejhorším regionem v České republice včetně Prahy. Konkrétně v Královéhradeckém kraji se v letošním roce stalo 3 824 nehod z toho 190 pod vlivem alkoholu a 30 pod vlivem drog.  

Od 1. ledna 2024 dojde k zvýšení sankcí za řízení pod vlivem alkoholu v České republice. Při hladině alkoholu nad 0,3 promile bude pokuta sedm až 25 tisíc korun, šest bodů a zákaz řízení na šest až 18 měsíců. Pro odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky bude pokuta 25  - 75 tisíc korun, šest bodů a zákaz řízení na 18 až 36 měsíců.  

Dle poslední dostupné statistiky z roku 2022 Češi spotřebují 169,5 litrů alkoholu ročně na osobu, a to jsou započítány i děti. Podle dat Českého statistického úřadu konzumují Češi zdaleka nejvíce piva – za rok 2022 jde o 142,9 litru ročně, u vína jde o 19,9 litru a v lihovinách o 6,8 litru ročně. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky alkohol, nehoda, Česko, Praha, Královéhradecký kraj, silnice, BESIP, Český statistický úřad, drogy

Za volantem pila až čtvrtina Čechů. Za letošní rok se stalo několik tisíc nehod pod vlivem alkoholu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.