Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jičín prodloužil firmě SeneCura termín pro stavbu domova seniorů o dva roky

Město Jičín prodloužilo společnosti SeneCura termín pro dokončení stavby domova seniorů o dva roky. Původně měla firma domov otevřít do 21. ledna 2024. Od loňského podzimu však stavba nepokračuje kvůli úpadku stavební firmy Urban Survival, která pro SeneCuru stavěla jičínský i jiné projekty. Město Jičín bude hledat možnosti, jak domov dostavět s firmou SeneCura či i bez ní.

Jičínský domov s kapacitou 120 lůžek má vzniknout přestavbou a propojením dvou budov bývalých kasáren v ulici Československé armády poblíž centra města. Budovy SeneCura od města koupila v roce 2021 za 11,7 milionu korun. Stavba oficiálně začala v říjnu 2021, zastavila se zhruba po roce.

Ze smlouvy mezi městem a SeneCurou vyplývala sankce 100.000 korun za každý započatý rok zpoždění stavby. Termín měl firmě vypršet tři roky od vydání stavebního povolení, tedy v lednu 2024. Město firmě nyní kývlo na prodloužení termínu do ledna 2026 s tím, že pokuta v případě nedokončení bude 300 tisíc korun za každý započatý rok prodlení.

"Stavba je nyní zakonzervovaná. Nemíníme ale čekat dva roky. Chceme být aktivní a jednat o případném vstupu dalšího subjektu do projektu," řekl starosta Jan Malý (ANO.)
. SeneCura se takovému postupu podle něj nebrání a sama připouští, že by se na dokončení projektu mohl podílet další investor. Možností je podle starosty i to, že by celý projekt převzal někdo jiný.

Skupina SeneCura je s více než 2000 lůžky v 17 centrech předním nestátním poskytovatelem pobytových sociálních služeb v ČR. Patří do rakouské skupiny SeneCura, která je od roku 2015 součástí francouzské skupiny Orpea.

Problémy stavební firmy Urban Survival, která je od letošního října v konkurzu, negativně zasáhly rozvojové plány firmy SeneCura v celé České republice. Více než rok je zastavená i stavba domova důchodců ve Žďáru nad Sázavou.

"Tato situace nás zasáhla ve více oblastech, zejména pak finanční a reputační. Samotná výstavba nových zařízení v rámci České republiky je pak pozastavena s tím, že ve střednědobém horizontu plánujeme její obnovení," uvedla dříve firma SeneCura.

Jičínské SeniorCentrum by mělo poskytovat služby také lidem trpícím Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Pokoje mají být jednolůžkové a dvoulůžkové s vlastním sociálním zařízením. Přestavba budov musí respektovat historickou podobu fasády a tvar střech domů. Obě budovy budou propojené novým objektem.

Budovy budoucího domova seniorů jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice v lokalitě nákladem téměř čtvrt miliardy korun buduje infrastrukturu nového sídliště.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, firmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín prodloužil firmě SeneCura termín pro stavbu domova seniorů o dva roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.