Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji se nejlépe žije v Rychnově nad Kněžnou. Hradec Králové je na druhém místě

Projekt Obec v datech opět po roce zveřejnila výsledky ankety, která hodnotí kvalitu života v jednotlivých městech. Podle ní se nejlépe v Královéhradeckém kraji žije v Rychnově nad Kněžnou. Na pomyslném druhém místě je Hradec Králové a na třetím Nové Město nad Metují.

Rychnov nad Kněžnou si od loňského roku polepšil o jednu příčku a v Královéhradeckém kraji předběhl Hradec Králové. Celorepublikově jde o 13. nejlepší místo k životu. 

„Domnívám se, že město Rychnov nad Kněžnou je nejsilnější především v dostatečných kapacitách jak mateřských, tak základních školách. Dále poté v materiálním zabezpečení. Zde se promítá významný vliv velice blízké průmyslové zóny Solnice – Kvasiny s dominantním zaměstnavatelem,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu starosta města Jan Skořepa.  

Anketa hodnotila několik indexů. Nejlépe se v Rychnově nad Kněžnou vedlo v sekci dojezdu do nemocnice, indexu nezaměstnanosti, hmotné nouzi, zmíněné kapacitě mateřských škol nebo stěhování mladých.  

„V současné hospodářsky turbulentní době se radnice v Rychnově nad Kněžnou snaží pro své občany udržet služby na přijatelné úrovni,“ uvádí další přednosti města starosta. Jako příklad uvedl to, že Rychnov nad Kněžnou je jedním z mála měst, které od ledna snižuje poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Zároveň dodává, že cena vodného a stočného ve městě je jedna z nejnižších v České republice.  

Hradec Králové se o příčku propadl  

Hradec Králové se v pomyslném krajském žebříčku vyměnil s Rychnovem nad Kněžnou. Ačkoliv je v kraji druhým nejlepším místem pro život, v celorepublikovém měřítku je až na 20. místě. 

Podle hodnocení má krajská metropole velice dobrou dojezdnost do nemocnice, průměrnou délku života nebo index hazardu. Naopak nedaří se mu například v přírůstu obyvatelstva, sounáležitosti nebo ve volné kapacitě základních škol.  

“Hradec určitě vyniká nabídkou veřejných služeb, do kterých lze zahrnout především dostupnost zdravotnictví, úroveň školství, možnosti veřejné dopravy či spolehlivost a kvalitu komunálních služeb,” uvedla pro Hradeckou Drbnu primátorka Pavlína Springerová (HDK). Podle jejích slov město disponuje i sportovními a rekreačními příležitostmi. “V tom je Hradec skutečně výjimečný,” dodává. 

V porovnání se stejně velkými městy Hradec Králové získal nejlepší hodnocení. “Rychnov nad Kněžnou je velikostí i historickou povahou zcela jiné město než Hradec Králové. I proto jsou pro nás relevantní především města srovnatelné velikosti,” dodává primátorka.  

 

Naopak nejhorším místem pro život je podle projektu Obce v datech město  Broumov. V celorepublikovém měřítku je až na 169. místě z celkem 206 hodnocených měst a obcí.  

Největší kámen úrazu je nedostatek dětských lékařů, nezaměstnanost nebo například index nabídky míst na Úřadu práce. I přesto si Broumov v celorepublikovém hodnocení meziročně polepšil a v žebříčku postoupil o deset míst vzhůru.  

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Musil

Štítky Královéhradecký kraj, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Česko, Obce v datech, žebříček. kvalita, život, hodnocení, index

V Královéhradeckém kraji se nejlépe žije v Rychnově nad Kněžnou. Hradec Králové je na druhém místě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.