Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Hronově končí rozsáhlá modernizace sportovního areálu za 80 milionů

Stavební práce na modernizaci sportovního areálu zhruba za 80 milionů korun na okraji Hronova končí. Radnice by měla hotovou stavbu převzít 29. prosince. Jde o největší investiční akci šestitisícového města za poslední roky. Radnice na projekt získala dotaci 27 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj a asi pět milionů korun od Královéhradeckého kraje.

Sportovní areál u hronovské výpadovky na Náchod prošel zásadní proměnou. Podle vedení radnice se zanedbané prostranství změnilo v důstojný vstup do města. "Věřím, že se vše v termínu stihne, už se finišuje. Zbývá dokončit detaily, například zastřešení tribuny nebo domontování sedaček," řekl starosta Petr Koleta (ANO).

Modernizace areálu začala zemními a demoličními pracemi na podzim 2021, kdy stavbaři odstranili zchátralý hlavní objekt se zázemím, který nahradil nový. Práce loni zkomplikovaly neshody radnice s předchozí stavební firmou, se kterou na podzim 2022 po vzájemné dohodě ukončila spolupráci. Město pak vybralo novou firmu, která projekt dokončuje.

Podle starosty se stavba prodražila vlivem neplánovaných prací či chybou projektu asi o 15 procent oproti původní ceně ze soutěže. Například sondy před zahájením stavebních úprav neodhalily nevyhovující podklad hřišť. "Svoji roli sehrál i růst cen energií, materiálu, inflace," řekl Koleta.

Modernizace areálu spočívala ve vybudování dvou tréninkových fotbalových hřišť, tří hřišť pro volejbal, dětského hřiště, atletické dráhy nebo tribuny přibližně pro 150 diváků. Nový hlavní objekt je větší než ten původní, bude v něm například zázemí pro fotbalisty, volejbalisty, atletiku, využívat ho budou moci také školy a veřejnost. Hlavní plocha fotbalového hřiště zůstane stejná. Součástí projektu je také zhruba 40 parkovacích míst včetně autobusového stání. Podél areálu vznikl kvůli bezpečnosti návštěvníků chodník.

Samostatnou investiční akcí bude vybudování solární elektrárny na střeše nové budovy se zázemím, rozloha střechy je zhruba 800 metrů čtverečních. Elektrárna by mohla pokrýt asi desetinu spotřeby elektřiny všech městských budov a městských organizací.

Hronov letos na podzim zahájil další významnou investici, tentokrát do veřejné dopravy. Výstavba autobusového terminálu před vlakovým nádražím za 37 milionů korun by mohla začít v lednu 2024. V listopadu staveniště převzala stavební firma, která začala s přípravnými pracemi. Hotovo by mělo být v říjnu 2024. Nový terminál zajistí zázemí pro autobusy i cestující využívající železniční i autobusovou dopravu. Většinu uznatelných nákladů pokryjí dotace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prylarer | Pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hronově končí rozsáhlá modernizace sportovního areálu za 80 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.