Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lanovka na Sněžku se vrátila do denního provozu. Zahájila zimní sezonu

Po podzimní odstávce se dnes ráno do denního provozu zimní sezony vrátila kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu Sněžku. Jízdné se nemění. Kabinová lanovka má dva úseky, dolní z Pece na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku. Silný vítr ráno zastavil horní úsek, lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli na webu vlekaři. Situace se během dne může změnit.

Sněžka s výškou 1603 metrů ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a klima na ní je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často tak neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, minus čtyři stupně pod nulou, okolo 80 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti okolo 36 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Na Sněžce je přes metr sněhu, uvedla polská horská služba.

Plánovaná podzimní odstávka začala v pondělí 6. listopadu a lanovka byla v provozu pouze o víkendech a ve svátek 17. listopadu. Lanovka je v odstávce kvůli údržbě dvakrát ročně, na jaře a na podzim."Lanovka je po deseti letech ve velmi dobré kondici," řekl vedoucí provozu lanové dráhy Jiří Špetla

Město Pec pod Sněžkou je stoprocentní akcionář společnosti Lanová dráha (LD) Sněžka.

Ve vedlejší sezoně, která je od 1. září do 30. června, stojí zpáteční jízdné na Sněžku pro dospělého 520 korun, v hlavní sezoně 680 korun. Jízdné ve vedlejší sezoně jsou stejné jako v minulých letech. Asi o deset procent stouplo letos jízdné pro hlavní sezonu, která je od začátku července do konce srpna. Více informací včetně těch o aktuálním provozu lanovky je na webu.

Z hlediska převýšení jde v Česku o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, častěji bývá kvůli silnému větru mimo provoz horní úsek z Růžové hory na Sněžku.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Současné zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto snezkalanovka.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, počasí, doprava, lanovky, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Sněžku se vrátila do denního provozu. Zahájila zimní sezonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.