Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mezi cestujícími MHD stoupá obliba platit jízdné kartou. Hradec zavedl tuto možnost nedávno

Mezi cestujícími městskou hromadnou dopravou v celé České republice stoupá obliba placení jízdného pomocí platební karty. Tuto možnost nabízí už i Dopravní podnik Hradec Králové a prakticky se neliší od placení takzvanou městskou kartou. V současné době je tato služba v 18 dopravních podnicích po celé České republice.

Placení kartou v Hradci Králové se zprovoznilo společně s novým odbavovacím systémem. První terminály pro bezhotovostní platby jízdenek jsou v hradeckých autobusech a trolejbusech od začátku letošního roku. Způsob je jednoduchý. Cestující přijde k terminálu, zvolí si druh jízdenky, potvrdí volbu a přiloží kartu. V případě kontroly pak revizorovy prokáže nákup ve svém internetovém bankovnictví.  

„Nyní nám výrazně klesá nákup papírových jízdenek a se zavedením odbavovacího systému čekáme, že bude ještě klesat. Do budoucna bychom právě proto papírové jízdenky a nákup jízdenek u řidiče chtěli případně zrušit. K tomu ale nedojde dříve než v příštím roce," uvedl v tiskové zprávě ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham.  

I v novém systému mohou lidé dál použít papírovou jízdenku, zaplatit sms zprávou i jízdenkou v aplikaci HopOn. Podnik však bude letos sledovat, jak lidé jednotlivé způsoby platby využívají. Podle toho by případně mohl v budoucnu upravit tarify jízdného. 

Už nyní je nákup platební kartou výhodnější než fyzické pořízení jízdenky u řidiče. Kartou cestující za klasické jízdné zaplatí 14 korun, řidič si za jízdenku řekne 30 korun. „Platbu kartou při nákupu jednorázových jízdenek preferují cestující ve většině měst, kde je taková platba možná,“ uvádí ve zprávě předseda Sdružení dopravních podniků České republiky Tomáš Pelikán. 

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční. V době epidemie covidu podnik vozil proti minulým letům výrazně méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí, předloni přeprava činila 32,2 milionu lidí a loni 35,25 milionu.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky jízdné, Hradec Králové, městská hromadná doprava, Česko, dopravní společnost, Sdružení dopravních podniků ČR, Tomáš Pelikán

Mezi cestujícími MHD stoupá obliba platit jízdné kartou. Hradec zavedl tuto možnost nedávno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.