Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové chystá oslavy k osmi stému výročí

Hradec Králové brzy oslaví kulaté výročí osmi set let od první zmínky o městě a už teď se ladí oslavy. Ty budou ve znamení překvapení, pohybu a proměny. K oslavám se pojí i dotační program.

Vypracován je kreativní koncept oslav a dotační program jako jeden z hlavních nástrojů podpory výjimečných projektů, které se v Hradci Králové uskuteční od 1. ledna 2025 do 31. prosince 2025 a týkat se budou zmíněných oslav. Dotační program bude dvoukolový. Podávání žádostí pro první kolo bude vyhlášeno 12. února příštího roku a potrvá dva měsíce. Ve druhém kole bude možné žádat o dotace měsíc, a to od 11. srpna do 11. září 2024. Celkem je připraveno 24 milionů korun. 

Oslavy nabídnou i nečekané kulisy pro obvyklé akce a ukáží město jako kosmopolitní, otevřené inovacím a kreativitě. Cílem dvouletého dotačního programu k oslavám, je podpořit nejen realizaci projektů v roce 2025, ale i jejich přípravu v roce 2024. Peníze půjdou na zvláště významné projekty, které mimo jiné splňují kreativní principy oslav 800 let první písemné zmínky o Hradci Králové.  Nastavení těchto principů je výraznou odlišností dotačního programu. 

Projekty jsou jedním z nástrojů tvorby dramaturgického plánu oslav a podpořeny budou ve třech kategoriích. „Projekty a aktivity na evropské a celorepublikové úrovni, které významně zviditelňují město Hradec Králové, mohou získat maximální možnou dotaci ve výši tří milionů korun. Projekty zaměřené na podporu iniciativ až 1,5 milionu korun a dále menší a střední projekty, které podpoří cílové skupiny, včetně aktivních seniorů, studentů, obyvatel a návštěvníků města, mohu obdržet dotaci maximálně jeden milion korun,“ vysvětluje náměstkyně primátorky odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Dotační program určený na oslavy výročí bude vyhlášen s předstihem a projekty ucházející se o značku 800 let nebudou z tohoto důvodu podporovány formou individuálních dotací. Žádat může právnická i fyzická osoba, která pořádá veřejně prospěšné činnosti a projekty. Žádosti budou hodnoceny nejen po stránce formální a věcné správnosti, ale i po stránce kvality projektu, který bude muset mít vliv na oživení města a aktivního zapojení obyvatel, musí být výjimečný a kreativní. Právě kvalitu projektu bude hodnotit dramaturgická rada, mezi jejímiž členy budou převažovat odborníci v oblasti produkce akcí. V neposlední řadě budou žádosti hodnoceny hodnotící komisí rady města podle toho, jaký budou mít dlouhodobý přínos městu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky oslavy, výročí, Hradec Králové, osm set, ČR

Hradec Králové chystá oslavy k osmi stému výročí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.