Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

PŘEHLED: Hradecký kraj i jednotlivá města sestavují rozpočty do roku 2024

Královéhradecký kraj si schválil svůj rozpočet na rok 2024 v objemu 18 miliard korun. Jeho součástí je i třísetmilionová rezerva. Své rozpočty sestavili i zástupci některých okresních měst v regionu. Níže přinášíme základní informace o jednotlivých rozpočtech a projekty, do kterých v příštím roce nateče nejvíce peněz.

„Příští rok budeme pokračovat v trendu posledních let, kdy významný podíl financí směřujeme na investice do zdravotnictví, silnic, školství a dalších klíčových oblastí. V rozpočtu jsme proto na investice vyčlenili přes 1,3 miliardy korun, což je zhruba o 12 procent více než v letošním rozpočtu,“ uvádí v tiskové zprávě hejtman kraje Martin Červíček (ODS). 

Největší částku, tedy téměř dvě třetiny schváleného rozpočtu, investuje Královéhradecký kraj do školství. Přes dvě miliardy půjde do dopravy a infrastruktury.  

Rozpočet počítá i s dvousetmilionovou rezervou, která má vyřešit případné zdražení energií. Další rezerva ve výši jednoho sta milionů je na neočekávané běžné výdaje.  

„Základním cílem rozpočtu kraje je udržet podíl investic minimálně 20 procent všech výdajů a udržet se na čele pomyslného žebříčku všech krajů. Předně je třeba dofinancovat všechny získané dotace pro nemocnice, střední školy a sociální zařízení,“ doplnil ve zprávě ekonomický náměstek Rudolf Cogan (STAN). 

Hejtmanství očekává, že jeho příjmy dosáhnout 18 miliard korun. Tuto část chce kraj získat pomocí vlastních zdrojů a příjmů, ale také za podpory provozních dotací od státu.

Hradec Králové bude hospodařit se schodkem 

Hradec Králové bude v roce 2024 hospodařit se schodkem 225 milionů korun při příjmech 2,84 miliardy korun a výdajích 3,06 miliardy korun. Schodek chce uhradit z peněz ušetřených v minulých letech a 140 miliony korun z dříve přijatého úvěru. Výdaje na investice by měly klesnout na 499 milionů z letos plánovaných 523 milionů korun.

Hlavním investičním výdajem příštího roku by mělo být 110 milionů korun na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu města. Jde o sdruženou investici města, kraje a státu za více než půl miliardy. Téměř 150 milionů korun by město mělo vložit do rekonstrukcí škol, především do druhé etapy rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina. 

Své rozpočty už mají i některá své města  

Schválený rozpočet už mají například v Trutnově. Okresní město počítá s příjmy ve výši 879 milionů a výdaji 944 miliony korun. Rozdíl chce dofinancovat finančními prostředky z minulých let. Mezi největší výdaje radnice řadí opravu lávky na Struze za 15 milionů korun. Zároveň i rekonstrukci a modernizaci hřiště na ZŠ Mládežnická, kde chybí prostavět 10 milionů. 

„Mezi nové akce patří například regenerace náměstí Hraničářů za šest milionů korun. Radnice také vyčlenila 3,5 milionu korun na rozšíření cyklostezek. Další nově plánovanou akcí je rekonstrukce objektu Na Dvorkách s deseti byty za 17 milionů korun,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková.  

Dalším městem s kompletním rozpočtem je Náchod, který v příštím roce proinvestuje 104 milionů korun. Hlavní investicí bude dokončení spolkového domu za více než 70 milionů. Další peníze půjdou do lázeňství nebo sportovišť.  

Rychnovská radnice plánuje hospodařit se schodkem 32,9 milionu korun. Zastupitelé Rychnova nad Kněžnou schválili na rok 2024 rozpočet s příjmy 359,4 milionu korun a výdaji 392,3 milionu korun. Rozdíl chce město vyrovnat z vlastních peněz naspořených v minulých letech. 

Mezi největší plánované projekty pro příští rok patří výstavba šaten zimního stadionu zhruba za deset milionů korun. Radnice také chce pokračovat v rekonstrukcích ulic, parkovišť a v modernizaci kanalizace a vodovodů. Na tyto drobnější akce město zatím předpokládá, že vynaloží celkem kolem 20 milionů korun. 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky rozpočet, Královéhradecký kraj, investice, rekonstrukce, peníze, Hradec Králové, Trutnov, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Hradecký kraj i jednotlivá města sestavují rozpočty do roku 2024  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.