Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stavba terminálu v Hronově za třicet sedm milionů by mohla začít v polovině ledna

Výstavba autobusového terminálu před vlakovým nádražím v Hronově na Náchodsku by mohla začít v lednu 2024. V listopadu staveniště převzala stavební firma, která zahájila přípravné práce.

"Přípravné práce spočívají v navezení materiálu, techniky či zaměření inženýrských sítí. Pokud to umožní počasí, samotná stavba by mohla začít 15. ledna. Hotovo by mělo být v říjnu 2024. Omezení v dopravě lze tedy čekat od poloviny ledna," řekl starosta Petr Koleta. Nový terminál za 37 milionů korun zajistí veškeré zázemí pro autobusy, ale i cestující využívající železniční i autobusovou dopravu. Má podporu Královéhradeckého kraje, protože půjde o další z významných přestupních dopravních uzlů v regionu. 

Hlavní změny v dopravě po dobu stavby by se měly týkat především dálkové autobusové dopravy. "Zastávky dálkových autobusů se po dobu výstavby vrátí na silnici II/303, tedy na hlavní komunikaci. Z jednoho i druhého směru k nádraží nebudou zajíždět. Pro místní autobusovou dopravu a také lidi, kteří v okolí bydlí nebo podnikají, bude v omezeném režimu příjezd umožněn," řekl Koleta.

Stavební práce zajistí firma PSN & DS (Průmyslové stavby Nosek), která uspěla v soutěži s nabídkovou cenou 37 milionů korun. Většinu uznatelných nákladů pokryjí dotace. Město uspělo s žádostí o evropskou dotací z IROP, která by měla podle starosty pokrýt 85 procent uznatelných nákladů. Kraj podpořil projekt částkou 6,5 milionu korun. Terminál v Hronově je součástí krajského strategického plánu v dopravě.

"Není to jen o stavbě samotné, ale i o přípravě. Museli jsme vykoupit pozemky od Správy železnic, udělat projektovou dokumentaci, proces přípravy trval přes tři roky. Proto jsem rád, že kraj dostál svému slibu a projekt podpořil. Ukazuje se, že na důležitých věcech je schopna se (krajská) koalice i opozice domluvit, je to pozitivní signál starostům," řekl Koleta, který je také krajským opozičním zastupitelem.

Kraj vede koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Vytvoření autobusového terminálu v blízkosti nově zrekonstruované budovy vlakového nádraží by mělo v budoucnu zlepšit návaznost regionálních autobusových i vlakových spojů v regionu. Přístřešek terminálu, který bude před železničním nádražím, je navržený jako jednoduchá konstrukce ve tvaru protáhlého oválu zakrývající objízdné centrální nástupiště. Projekt počítá také se vznikem zhruba 60 parkovacích míst pro automobily, s dobíjecí stanicí pro elektroauta nebo i tzv. cykloboxy na dočasné bezpečné odložení jízdních kol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ateliér Tsunami

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, MHD, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba terminálu v Hronově za třicet sedm milionů by mohla začít v polovině ledna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.