Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Cenovka u vodného a stočného v Jičíně půjde o deset procent nahoru

V Jičíně se od příštího roku zvedne cena vodného a stočného o deset procent. K ceně se ještě připočítá nárůst DPH o 2 %. Zákazníci budou nově platit 106,34 Kč/m³, což je zhruba o 11,4 Kč za metr krychlový více než letos.

Vodohospodářská a obchodní společnost a. s. zvýší od roku 2024 ceny vodného a stočného celkově o zhruba 10 %. K ceně se ještě připočítá nárůst DPH o 2 %. Zákazníci budou nově platit 106,34 Kč/m³, což je zhruba o 11,4 Kč za metr krychlový více než letos. V ceně se promítne především růst cen za energie, míra očekávané inflace a zvýšené DPH. Společnost chce i nadále držet vyrovnané hospodaření a investovat do obnovy své infrastruktury zhruba 70 mil. Kč.

Kalkulace cen vodného stočného na rok 2024 vycházela ze strategického plánu společnosti na roky 2024–2028. „Tento plán vznikal v době stále nejisté ekonomické situace, tudíž se nám hůře předpokládají nákladové položky. Co už ale nyní s jistotou víme, že nám markantně vzrostou ceny za energie. U dodavatele elektřiny nám skončila tříletá fixace, díky které jsme měli ceny velmi nízko. Nyní budeme elektřinu nakupovat za tzv. spotové ceny a očekáváme nárůst u silové energie zhruba o trojnásobek. Stát navíc avizoval nárůst až od 70 % u regulované složky. Obdobně tomu je u plynu. Meziročně to pro nás znamená zhruba o 20 mil. Kč více, což činí při 250milionovém obratu nárůst nákladů o téměř 8 %. I přes zvýšení ceny zůstává vodné a stočné mezi nejnižšími v celém Česku, “ vysvětluje rozhodnutí předseda představenstva VOS, a. s. a starosta města Jičína JUDr. Jan Malý.  

„Dlouhodobým cílem společnosti je držet vyrovnané hospodaření a dále obnovovat infrastrukturu. Akcionáři si nevyplácí žádné dividendy a veškerý zisk jde zpět do investic. Zvýšení ceny tak reflektuje toto rozhodnutí. V posledních letech jsme hojně investovali, máme opravenu velkou část technických zařízení. Dle strategického plánu chceme postupně opravovat další rozvody i vodárenská zařízení,“ komentuje plány VOS, a. s. ředitel společnosti Ing. Richard Smutný. V příštím roce má VOS a. s. v plánu dát do oprav vodárenské infrastruktury a zařízení 63 milionů, dalších 70 milionů korun půjde do investic.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky voda, vodné, stočné, cena, Jičín, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie. Nyní podobně v Prostějově. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články. Na yt Bosé stopy značky Baťa, Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis Pávka, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat (dodavatele samozřejmě naše místní), na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, Orwell1984 a filmy Ucho, Toman, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu...

Čtvrtek, 14. prosince 2023, 08:26Odpovědět

Cenovka u vodného a stočného v Jičíně půjde o deset procent nahoru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.