Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Náchodě si od příštího roku připlatí za vodu o deset procent

Společnost Vodovody a kanalizace Náchod (VAK) zdraží od ledna vodné a stočné v průměru o 9,1 procenta na 109,98 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Hlavním důvodem zdražení je zvýšení nákladů na opravy, zdražení materiálů a energií. Ve zdražení se projevilo i Parlamentem schválené zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 12 procent od 1. ledna. Průměrná cena vody v ČR letos činí asi 113 Kč/m3.

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná domácnost na Náchodsku za vodu zhruba 10.839 korun, tedy asi o 909 korun více než letos. Vodárny na Náchodsku vodou zásobují 72 tisíc lidí. Od letošního 1. ledna vodné a stočné na Náchodsku zdražilo v průměru o 13,5 procenta na 100,76 koruny za metr krychlový.

VAK Náchod z 90 procent patří městům a obcím v čele s Náchodem a Novým Městem nad Metují. Loni podnik vytvořil zisk 8,7 milionu korun při tržbách 263 milionů korun.

Na investice loni společnost dala rekordních 228 milionů korun po 156 milionech korun investovaných v roce 2021. Vodárny loni zejména dokončily dvouletou investici za 190 milionů korun do výstavby vodojemu v Náchodě a do rekonstrukce náchodské části Východočeské vodárenské soustavy.

Ohodnoť článek

Štítky Náchod, okres Náchod, Česko, Nové Město nad Metují, cena, voda, stočné, vodné, zdražení, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Náchodě si od příštího roku připlatí za vodu o deset procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.