Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na nejnižší první stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze druhého na první stupeň, tedy nejnižší z pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš je okolo 40 až 70 centimetrů sněhu, uvedla Horská služba Krkonoše. Druhý lavinový stupeň platil od neděle 3. prosince a horská služba jeho vyhlášením reagovala na předchozí silné sněžení. Na polské straně Krkonoš stále platí druhý lavinový stupeň.

V noci na dnešek v Krkonoších nový sníh nepřipadl. Například na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů dnes ráno leželo 47 centimetrů sněhu. Na hřebenech byla dnes ráno silná mlha a teplota se pohybovala kolem minus pěti stupňů Celsia.

Při prvním lavinovém stupni jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa bývají jen ojediněle. "Více sněhu je uloženo na závětrných svazích a v odtrhových zónách a žlabech, zde se vytvořily sněhové desky. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu," uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty.

Poslední úmrtí v souvislosti s odtržením laviny v Krkonoších zaznamenali horští záchranáři v roce 2021. V únoru 2021 zahynul sedmnáctiletý skialpinista v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. O měsíc později skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Po převozu do nemocnice zemřela.

Největší lavinové neštěstí v novodobých dějinách Krkonoš se stalo v lokalitě Bialy Jar 20. března 1968, lavina si tam tehdy vyžádala 19 obětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto shire | Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na nejnižší první stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.