Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sníh na střeše může řidiče vyjít až na dva tisíce korun. Před jízdou se nevyplatí spěchat, varuje policie

Policie se v posledních dnech zaměřila na řidiče, kteří si před jízdou dostatečně neočistili své auta. Za sníh nebo námrazu na střeše jim přitom hrozí pokuta ve výši dva tisíce korun. Mimo to riskují, že přehlédnou jiné auto, dopravní značku nebo se jim kus ledu uvolní a poškodí někoho nebo něco dalšího.

Zákon v tomto ohledu hovoří jasně: „řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran“ a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích.“ 

Jedná se tak o zbytky sněhu na kapotě nebo na střeše ale také zamrzlá nebo zasněžená okna na vozidle. „Při spěchu pak rozhodně není řešením očistit si jen úzký průzor a riskovat. Stejně tak neodklizený sníh nebo led ze střechy vozidla je rizikem,“ uvádí na webu policie mluvčí Lukáš Vincenc. Za nedodržení může řidič na místě dostat až dvoutisícovou pokutu.  

„V takovém počasí se jistě hodí mít s sebou košťátko, škrabku na námrazu, ale třeba i dobré oblečení a sněhové řetězy. Zejména pokud míříme na hory,“ uvádí mluvčí. Kromě skel a kapoty je třeba očistit i registrační značku. Pokud řidič vyjede s nečitelnou, hrozí mu pokuta od pěti do deseti tisíc korun. K tomu také zákaz řízení na šest až 12 měsíců.  

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky střecha, policie, náledí, sníh, námraza, ometení, doprava, SPZ, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh na střeše může řidiče vyjít až na dva tisíce korun. Před jízdou se nevyplatí spěchat, varuje policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.