Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pro lidi v bytové nouzi bude na hradeckém magistrátu zřízeno kontaktní místo

Na hradeckém magistrátu bude kontaktní místo pro bydlení, a to od osmého ledna. Zajít tam budou moci lidé, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení nebo se ocitnou v bytové nouzi.

Kontaktní místo zajistí prvotní posouzení existence bytové nouze a poskytne základní poradenství v bydlení, případně zajistí zprostředkování odborné pomoci sociálními pracovníky města. Zároveň ale poslouží jako možné poradenské a konzultační pracoviště pro jednotlivé vlastníky bytů ve městě, pro SVJ a pro bytová družstva.

Kontaktní místo bude provozováno v přízemí levého křídla budovy magistrátu v kanceláři 25/A. Úřední hodiny budou v pondělí a ve středu od osmi do sedmnácti hodin. „Činnost bude zajišťovat jeden pracovník oddělení koncepcí a sociální péče, primárně koordinátor bydlení nebo externí pracovník v rámci realizace projektu s Královéhradeckým krajem. Očekáváme, že kontaktní místo bude pro město zdrojem důležitých dat, na základě kterých se vedení dokáže rozhodnout o konkrétních krocích v oblasti bydlení. Například stavbě nové městské ubytovny, vyčlenění krizových bytů nebo městské bytové výstavbě. Dalším cílem kontaktního místa pro bydlení je umožnit občanům města, kteří se nacházejí v bytové nouzi, aby se na jednom místě dozvěděli všechny potřebné informace pro řešení své nepříznivé bytové situace a byla jim poskytnuta profesionální pomoc a podpora,“ říká náměstek odpovědný za sociální oblast Pavel Vrbický.

Odborný pracovník magistrátu posoudí bytovou situaci a poskytne informace o možných způsobech řešení, kterých může osoba v bytové nouzi využít ve stávajícím bydlišti, případně informace o možnostech jiného způsobu bydlení. Sociální pracovníci města těmto osobám zajistí v případě potřeby pomoc a podporu při realizaci jednotlivých kroků k obstarání bydlení.

Kontaktní místo pro bydlení bude ale sloužit také jako možné poradenské a konzultační pracoviště pro jednotlivé vlastníky bytů v Hradci Králové, pro SVJ a pro bytová družstva. „A to například při řešení narušených sousedských vztahů v bytových domech, které mohou ohrozit nájemníka nebo podnájemníky ztrátou bydlení, nebo poskytnutím pomoci při zajištění bytu pro nájemce, kterému již byla ukončena nájemní nebo podnájemní smlouva, zejména pokud porušoval podmínky nájemní smlouvy a je v bytě soukromého vlastníka, v bytě bytového družstva a podobně. Tuto aktivitu je následně možno využívat pro vyhledávání volných bytů v soukromém sektoru pro potřeby dostupného bydlení občanů města Hradec Králové, což bylo projednáno v radě města koncem října,“ říká náměstek Vrbický. Více informací bude k dispozici na webu města www.hradeckralove.org.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, byt, nouze, kontaktní, ČR, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lidi v bytové nouzi bude na hradeckém magistrátu zřízeno kontaktní místo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.