Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do hradecké nemocnice dorazilo pět desítek studentů darovat krev. Dárci jsou nedostatkovým zbožím

Transfuznímu oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové se podařilo získat 51 nových dárců krve během jednoho dne. A to v rámci projektu 450 ml Naděje, do kterého se zapojilo i několik studentů gymnázií v Hradci Králové.

Během jednoho dne přišly poprvé darovat svou krev například děti z Biskupského gymnázia Hradec Králové, Gymnázia J. K. Tyla Hradec Králové a Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi. „Na oddělení potřebujeme každoročně získat zhruba tisícovku nových dárců krve a podobné akce nám v náboru pomáhají,“ uvedl v tiskové zprávě primář Vít Řeháček.  

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové je pro dárce krve otevřené každý pracovní den od 7:00 do 11:00 hodin, ve středu navíc od 14:00 do 16:00 hodin, prvodárci mohou přicházet bez objednání. Před odběrem je čeká lékařské vyšetření zdravotního stavu.  

Dárci krve mohou využít za každý odběr den pracovního volna, dárce má také nárok si za každý bezpříspěvkový odběr krve odečíst tři tisíce korun z daňového základu, systém odměn pro dárce krve mají i jednotlivé zdravotní pojišťovny. Transfuzní oddělení FN HK proplácí dárcům po předložení jízdenek náklad na jízdné z místa bydliště a zpět. Pro dárce je připraveno na transfuzním oddělení občerstvení (nápoje a pečivo), každý dárce také dostává poukázku v hodnotě 100 korun, kterou je možné využít na nákup potravin či občerstvení v areálu nemocnice i mimo něj. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky nemocnice, dárce krve, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Hradec Králové, Biskupské gymnázium Hradec Králové, Josef Ressel, Chrudim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hradecké nemocnice dorazilo pět desítek studentů darovat krev. Dárci jsou nedostatkovým zbožím  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.