Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident Pavel přijel na návštěvu hradeckého kraje. Platí přísná bezpečnostní opatření

Prezident Petr Pavel přijel na první oficiální návštěvu Královéhradeckého kraje, doprovodila ho i jeho manželka Eva Pavlová. Dnes dopoledne navštívil například dětskou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové, setkal se s hejtmanem Martinem Červíčkem, starosty a uspořádal tiskovou konferenci v sídle hejtmanství. Po celou dobu návštěvy panují přísná bezpečnostní opatření.

Bezpečnostní opatření nenechávají nic náhodě  

Poprvé se naše redakce potkala s prezidentem Petrem Pavlem na tiskové konferenci v budově krajského úřadu. Zástupci médií museli dorazit s minimálně hodinovým předstihem. Zástupci bezpečnostních sborů prohledávali zavazadla. S tím jim pomáhala speciálně vycvičená i šestiletá fena Gábina.  

Následně byli novináři odvedeni do sálu, kde se muselo počkat, až odborníci provedou pyrotechnický průzkum. “Kontrolujeme i vnitřní prostory budov a míst, kde se chráněná osoba vyskytuje. A to i s ohledem na pyrotechnické riziko. Jinými slovy kontrolujeme, zda tam není umístěno výbušné zařízení,” uvedl pro Hradeckou Drbnu mluvčí policie Ondra Moravčík. Podle jeho slov nejde pouze o výbušniny, ale další předměty, které mohou ohrozit prezidenta a lidi v jeho okolí.  

Až poté byla tisková konference zahájena a do sálu přišel prezident v doprovodu ochranky a hejtmana kraje Martina Červíčka.  

Bezpečnostní opatření v Královéhradeckém kraji jsou tématem číslo jedna po celou dobu návštěvy prezidenta. Lidé mohou v ulicích potkávat uniformované i neuniformované policisty. Zároveň i členy takzvaných antikonfliktních týmů.  

“Jejich úkol je jednoduchý. Nemělo by dojít k žádnému fyzickému ani verbálnímu útoku na straně účastníků toho setkání,” dodává pro Drbnu Moravčík. 

Se starosty Pavel řešil problematiku vlka i zdravotní péči  

Prezident Petr Pavel s hejtmanem a starosty jednotlivých obcí řešil například problematiku odlivu mladých lidí z regionu nebo nedostupnost lékařů v odlehlých koutů našeho regionu. “Královéhradecký kraj by mohl být v mnoha ohledech vzorem pro ostatní regiony. Co mě tady ale trápí, tak to je například dostupnost primární péče v některých městech. Ať už se jedná o zubaře nebo například praktické lékaře.," uvedl Pavel na tiskové konferenci. 

Někteří starostové a hejtman otevřeli také téma problematiky vlka na Broumovsku. V tomto směru chce Pavel řešit především regulaci počtu vlků. “Bude třeba najít rovnováhu mezi chovateli a přírodou. Ale není možné, aby na takto malém území žilo tolik zvířat, které nemají v přírodě přirozeného nepřítele,” dodal.  

Kromě toho se zmínil o dohodě mezi odbory a lékaři, kterou nepovažuje za systémové řešení. Upozornil na to, že za rok se problém může objevit znovu. “Pokud tomu chceme předejít, je třeba se problematice věnovat. Tuto dohodu vítám, ale nepovažuji ji za systémové řešení,” uvedl.  

Prezident Pavel přijel na dva dny 

Prvním oficiálním bodem byla návštěva dětské kliniky v areálu hradecké nemocnice kam i s manželkou dorazili kolem deváté hodiny dopoledne. Na místě se setkal s hejtmanem kraje i ředitelem nemocnice Alešem Hermanem. Přímo na oddělení navštívil zhruba deset dětí. 

“Prezidentský pár si během návštěvy prohlédl jednotku intenzivní a resuscitační péče pro patologické novorozence, které je součástí perinatologického centra,” uvedl v tiskové zprávě mluvčí hradecké nemocnice Jan Špelda.  

O hodinu později se přesunul na krajský úřad, kde se pozdravil s několika občany. Následovalo osobní setkání s hejtmanem, radou kraje a předsedy zastupitelských klubů a také oběd prezidentského páru.   

Během odpoledne prezident Pavel navštíví i hodinářskou společnost v Novém městě nad Metují, dětský domov v Sedloňově a také Vojenský geografický a hydrometeorologický ústav v Dobrušce. Večer má na programu hodinové setkání s občany Červeného Kostelce. Debata se uskuteční v divadle J. K. Tyla.  

Prezidentská návštěva bude pokračovat i zítra  

Prezident Petr Pavel s manželkou zůstane v Královéhradeckém kraji i během středy. Během dopoledne navštíví broumovský klášter, setká se s patrioty Broumovska a poobědvá se starostou. Během odpoledne navštíví Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí a návštěvu ukončí tiskovou konferencí v centru Krtek.  

Petr Pavel, který je v úřadu od března, už absolvoval návštěvy Moravskoslezského, Libereckého, Jihočeského kraje, Vysočiny, Prahy a Jihomoravského kraje. Naposled navštívil koncem října Olomoucký kraj. Ještě než se ujal funkce, navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, kde také na Sokolovsku zahájil letošní školní rok. 

Do hradeckého kraje několikrát přijel i jeho předchůdce  

Královéhradecký kraj několikrát navštívil i Pavlův předchůdce Miloš Zeman. Jeho poslední návštěva našeho regionu se konala v roce 2017. Navštívil například závod Škoda Auto ve Vrchlabí nebo společnost Saar Gummi Czech. V jeho programu bylo i několik zastávek v Rudníku, Červeném Kostelci, Jaroměři, Nové Pace a Hradci Králové.  

Prezidentská návštěva začala v budově krajského úřadu v Hradci Králové. Zde se sešel s tehdejším hejtmanem Jiřím Štěpánem (ČSSD) a zastupiteli. Darem dostal vambereckou krajku a 18 kilogramů těžký dort. Ten pro něj připravili studenti Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace.  

„Vždy je v životě něco poprvé. Poprvé v životě budu jíst potahovací fotku," smál se Miloš Zeman, když mu autorka dortu vysvětlovala, jak do něj zakomponovala státní znak.  

Během návštěvy se na několika místech setkal s veřejností, kde na něj vždy čekalo několik stovek odpůrců i příznivců. Hrad původně sliboval čtyřdenní návštěvu, ale nakonec měl oficiální program tři dny. Miloš Zeman byl v Královéhradeckém kraji oficiálně i v roce 2016. Tenkrát šlo o dvoudenní návštěvu, během které navštívil například Třebechovice pod Orebem, Vrchlabí nebo Kostelec nad Orlicí.   

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky prezident, Petr Pavel, Královéhradecký kraj, návštěva, opatření, bezpečnostní, politika, hejtman, konference

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Chudák - on se tak snaží, a my toho vlastizrádce tak nenávidíme... :-D Jen aby mu někdo s jeho ochranky neprostřelil lebedu - ona se i loajalita někdy přejí... ;-)

Středa, 6. prosince 2023, 13:59Odpovědět

Libor Burian

Mafie jsou hromadní vrazi se stovkami let praxe, ti na lidí kašlou. Plácají se po ramenou, dávají si metály, to dělali také vždy viz Vážení přátelé ano, Bony a klid, Kancelář Blaník, Hlava22,...

Středa, 6. prosince 2023, 18:27Odpovědět

Marie Glanczová

to je strach veliký !!!

Středa, 6. prosince 2023, 12:39Odpovědět

Libor Burian

Mafie se nejvíc bojí Lidí. K tomu píšu pod článkem Zakažme hidžáby.

Středa, 6. prosince 2023, 13:16Odpovědět

Libor Burian

:)))všichni pávkové mají pohotovost. O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články jako teď pod : Zakázat hidžáby. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám i do euzmaru, jinak to dopadne jako senát kam nepřišlo ani dvacet procent voličů. Potom stačí aby mafiáni se se svými rodinami a těmi které obvolají bendové a zděšena zvolili mezi sebou a kalouskové můžou zase řádit a okrádat Lidi co opravdu pracují a neberou statisíce a peníze ziskovek.

Středa, 6. prosince 2023, 09:56Odpovědět

Prezident Pavel přijel na návštěvu hradeckého kraje. Platí přísná bezpečnostní opatření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.