Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Druhá etapa modernizace náchodské nemocnice má vyjít na 1,52 miliardy

Zastupitelé Královéhradeckého kraje dnes schválili financování druhé etapy modernizace a dostavby Oblastní nemocnice Náchod ve výši 1,52 miliardy korun bez DPH. Cena je včetně vybavení. V celkové částce nejsou ale zohledněny náklady na pořízení zdravotnické technologie a IT vybavení, které si bude nemocnice zajišťovat sama, informovali dnes zástupci hejtmanství. Náchodská nemocnice spádově slouží pro více než 200.000 obyvatel. V roce 2020 kraj dokončil první etapu její modernizace za 1,4 miliardy korun bez daně, když otevřel dva nové pavilony J a K.

Náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti) dnes zastupitelům řekl, že byla podaná žádost o sloučené územní a stavební povolení a dopracovává se dokumentace provedení stavby. Zahájení stavby předpokládá v září 2024.

"Zahájení soutěže na výběr zhotovitele stavby se předpokládá v dubnu či květnu 2024, poté bychom měli začít se stavbou. Realizace stavby je 30 měsíců plus šest měsíců zkušebního provozu," řekl dnes Bulíček.

Druhá etapa bude spočívat v demolici a následné výstavbě pavilonu E a v rekonstrukci pavilonu D. Po druhé etapě přestavby bude veškerý provoz nemocnice soustředěn na jednom místě v takzvaném dolním areálu. Loni v létě kraj v nemocnici otevřel parkovací dům asi pro 160 automobilů za 47 milionů korun bez daně.

Ve druhé etapě bude v dolním areálu nemocnice vybudován nový pavilon D, a to v místě nynějších pavilonů D a E, které budou zbourány. Vznikne také zastřešená hala s centrálním vstupem přes pavilon B. Do druhé etapy spadají také stavební úpravy v přilehlých pavilonech A, B, C. Jde o rozšíření oddělení neurologie v pavilonu B do prostor přestěhované urologie, vybudování lékárny v pavilonu C a ambulancí v pavilonech A a B, uvedl kraj.

V novém pavilonu D bude laboratorní patro s transfuzní stanicí, hemodialýzou, mikrobiologií a biochemií. "Budou zde rozšířeny také interní a urologické ambulance. Pavilon bude mít nové oddělení onkologie a interní jednotky JIP a IMP péče, nové interní lůžkové oddělení a oddělení LDN," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Součástí pavilonu D bude také dětské lůžkové oddělení a centrální hospodářské zázemí nemocnice. Vzniknou i prostory pro radiologii, které budou provozně navazovat na zobrazovací metody umístěné v pavilonu K a zároveň budou navazovat na centrální zastřešenou halu. Druhá etapa bude plynule navazovat na projekt urgentního příjmu a přístavby vstupu v pavilonu A a B, který je nyní ve fázi výběrového řízení na zhotovitele, uvedl kraj.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Modernizace nemocnic je prioritou Královéhradeckého kraje.

Kraj letos na jaře zahájil modernizaci a dostavbu krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za 880 milionů korun. Opravená a rozšířená část nemocnice by měla být uvedena do provozu v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novák

Vy v Hradci opravenou nemocnici a my v Praze za stejné peníze v ZOO výběh pro medvěda. Jo utrácet se musí umět! :-)

Neděle, 10. prosince 2023, 13:04Odpovědět

Druhá etapa modernizace náchodské nemocnice má vyjít na 1,52 miliardy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.