Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Krkonoších o víkendu lyžovalo několik tisíc lidí. Na sjezdovkách je i přes metr sněhu

Několik tisíc lyžařů přijelo o víkendu do Krkonoš v Královéhradeckém kraji na první lyžování nadcházející zimní sezony. Na kvalitně upravených sjezdovkách ve střediscích Špindlerův Mlýn, Černá hora a Malá Úpa měli až přes jeden metr přírodního a technického sněhu. Horská služba dnes v Krkonoších zvýšila lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové škály.

Středisko SkiResortu Černá hora - Pec sezonu zahájilo sezonu v pátek na Černé hoře u Janských Lázní. "Za celý prodloužený víkend přijelo na Černou horu lyžovat asi 3000 lidí. Největší návštěva byla dnes. Podmínky jsou skvělé, na sjezdovkách je až 110 centimetrů sněhu, což v tuto dobu nepamatujeme," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Středisko Černá hora bude dál v provozu, nabízet bude nadále téměř pět kilometrů sjezdovek. V provozu budou kabinová lanovka a vleky Anděl a Sporty. V pátek 8. prosince SkiResort plánuje zahájení lyžování v Peci pod Sněžkou. Po sobotním zahájení je v trvalém povozu areál Malá Úpa, kde je zatím otevřená kilometrová sjezdovka Pomezky.

Největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn zahájilo sezonu v sobotu, a to o týden dříve, než plánovalo. V provozu byly čtyřsedačkové lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a z Horních Míseček na Medvědín a lyžaři měli k dispozici čtyři kilometry sjezdových tratí. "Za víkend u nás lyžovalo přibližně 2500 lidí," řekl mluvčí špindlerovského skiareálu Vendula Kalenská. Od pondělí bude dál v provozu lanovka na Medvědín a bude otevřená červená medvědínská sjezdovka. "Od pátku 8. prosince plánujeme rozšíření provozu," uvedla Kalenská.

Lyžuje se také v Orlických horách, kde jako první zahájil v pátek sezonu menší areál Šerlišský Mlýn. V sobotu se k němu přidalo středisko Říčky v Orlických horách. Do dnešního rána v Říčkách připadlo 15 centimetrů prachového sněhu, takže areál mohl vedle červené sjezdovky otevřít i černou sjezdovku, uvedli vlekaři. V pondělí Říčky provoz přeruší, do denního provozu by mělo středisko vstoupit 8. prosince.

Sjezdovku s vlekem v sobotu a v neděli otevřelo rovněž podkrkonošské středisko Máchovka v Nové Pace na Jičínsku. Do 23. prosince se v Nové Pace bude lyžovat vždy o víkendech.

Lyžařská sezona začala i v Pardubickém kraji, kde na víkend otevřelo středisko Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem. Lyžaři tam měli k dispozici asi tři kilometry sjezdovek. Od pondělí středisko provoz přeruší a do denního provozu by mělo vstoupit v pátek 8. prosince.

Víkendový provoz měla i dvě menší střediska na Orlickoústecku, a to Přívrat u České Třebové a Dlouhoňovice u Žamberka. "Podařilo připravit dětskou sjezdovku v Pinguin parku. Na sjezdovce leží přírodní sníh a trocha technického," uvedli vlekaři z Přívratu. Také v Dlouhoňovicích jezdil dětský vlek.

Na hřebenech Krkonoš nyní leží 50 až 80 centimetrů sněhu. Na hřebeni Orlických hor leží asi 30 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších o víkendu lyžovalo několik tisíc lidí. Na sjezdovkách je i přes metr sněhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.