Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VIDEO: Hradec Králové slavil 100 let státnosti i ohňostrojem

Hradec Králové včera oslavil sté výročí státnosti. Zástupci radnice mimo jiné vyznamenali osobnosti, které se aktivně účastní spolkového života a přispěli k rozvoji demokracie. Návštěvnost oslav poznamenalo deštivé počasí, Masarykovo náměstí plné nebylo.

„Bohužel počasí nejsme schopni ovlivnit, i tak oslavy byly důstojné. Lidí bylo i tak dost,“ řekl mluvčí radnice Petr Vinklář.

Oslavy stoletého výročí začaly v sobotu. Město například výjimečně otevřelo dřevěný kostelík svatého Mikuláše, dokončuje jeho rekonstrukci. Přišly se podívat stovky lidí. Den završil koncert symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany.

„Lidé se přišli podívat na průběh oprav. Od příští sezony bude otevřený, je to památník obětem první světové války, ale je to také historická atrakce ze 17. století,“ řekl Vinklář.

Dnes město uspořádalo slavnostní ceremoniál, vyznamenalo medailí některé členy legionářské obce, junáky či skauty. Odpoledne pokračovalo hudebními vystoupeními, program zakončil ohňostroj.

K oslavám státnosti po celé republice se připojilo mnoho měst v hradeckém kraji. V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku mají novou Masarykovu bustu. Novou Masarykovu sochu odhalili v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Časté bylo sázení lípy, národní symbol vysadili v Opočně, Janských Lázních nebo Červeném Kostelci. Například Náchod si na dnešek naplánoval ohňostroj.

Autoři

Štítky ČR, správa, historie, zábava, 1918, Hradec Králové, ohňostroj, slavnost, Bedřich Smetana, první světová válka, okres Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hradec Králové slavil 100 let státnosti i ohňostrojem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.