Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Neakutní péče je v krajských nemocnicích stále omezena

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji je třeba v nejbližších dnech nadále počítat s částečným omezením neakutní péče, aktuální rozpisy služeb lékařů jsou totiž dané. Nemocnice dnešní dohodu premiéra Petra Fialy s nespokojenými lékaři vítají.

 Nemocnice v kraji ve snaze mít dost lékařů na akutní péči začaly lidem odkládat naplánované operace a vyšetření. Ve FN HK v minulých dnech odvolalo souhlas s prací přesčas zhruba 400 lékařů z 900 a v krajských nemocnicích, kde pracuje asi 800 lékařů, evidují okolo 150 výpovědí z přesčasové práce.

"V nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje zůstává situace prozatím stejná. Jednání odborů a managementu stále pokračuje a v tuto chvíli nelze předjímat, jak se řešení na úrovni vlády promítne do požadavků lékařů krajských nemocnic," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Krajské nemocnice v regionu zastřešuje ZH KHK. Holding je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. "Provoz v nemocnicích na nejbližší dny je určen rozpisem služeb, který se nemění z hodiny na hodinu. Stále platí, že akutní péče je zajištěna," řekla Chytilová.

Na dnešním jednání v Praze byla nalezena shoda poté, co premiér nespokojeným lékařům pro příští rok nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování lékařů i nelékařů v nemocnicích. Půjde o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice. Svůj protest lékaři, kteří od prosince vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády odvolají tehdy, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně.

Také vedení FN HK dohodu vítá, v pátek bude jednat se zástupci odborů a o dalším postupu. Vedení FN HK podle mluvčího Jana Špeldy vyčká na konkrétní podmínky této dohody a bude postupovat v souladu s pokyny zřizovatele, kterým je ministerstvo zdravotnictví.

"V nejbližších dnech bude nemocnice postupovat podle již naplánovaného směnného provozu," dodal Špelda. Hradecká fakultní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, odhaduje prosincový pokles neakutních výkonů o 20 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Náchod

Štítky ČR, správa, nemocnice, vláda, protest, platy, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neakutní péče je v krajských nemocnicích stále omezena  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.